Vesti

UNESKO osudio napad na Visoke Dečane

Generalni direktor UNESKO, Koićiro Macura osudio je raketni napad koji je izvršen prošle nedelje na manastir Visoki Dečani i izrazio dugoročnu podršku UNESKO-a kako bi se obezbedilo njegovo očuvanje. „Osuđujem napad na manastir Visoki Dečani“. UNESKO i čitava međunarodna zajednica priznala je univerzalnu vrednost ovog spomenika kada je on upisan u listu Svetske kulturne baštine. Mi u UNESKO ostajemo privrženi nameri da nastavimo započeti posao koji će obezbediti očuvanje kulturne baštine na Kosovu i stoga apelujem na lidere svih kosovskih zajednica da pokažu uzdržanost u vezi nasleđa koje je dragoceno za sve nas, kazao je Macura“. Ovaj manastir - najveća srednjovekovna crkva u jugoistočnoj Evropi, koja poseduje izuzetno bogate vizantijske freske i romaničke skulpture, bila je meta napada nekoliko puta od kraja 1990-tih godina. Prvi izveštaji ukazuju da je objekat iz 14 veka pretrpeo samo manju štetu u prošlonedeljnom napadu. Niko od monaha koji žive u manastiru nije povređen. Nakon napada u martu 2004. god. generalni direktor UNESKO poslao je ekspertsku misiju da proceni štetu na kulturnoj baštini na Kosovu. Macura je sazvao donatorsku konferenciju uz podršku Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, predsednika Srbije i UNMIK-a. Prikupljena su tri miliona američkih dolara za radove na obnovi niza kulturnih i verskih objekata koji čine kulturno nasleđe na Kosovu. Ovaj manastir je deo ansambla Srednjovekovni spomenici Kosova, koji je upisan u listu Svetske kulturne baštine 2004 i stavljen na listu Ugrožene svetske baštine 2006. godine.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018