Vesti

UNESKO osudio napad na Visoke Dečane

Generalni direktor UNESKO, Koićiro Macura osudio je raketni napad koji je izvršen prošle nedelje na manastir Visoki Dečani i izrazio dugoročnu podršku UNESKO-a kako bi se obezbedilo njegovo očuvanje. „Osuđujem napad na manastir Visoki Dečani“. UNESKO i čitava međunarodna zajednica priznala je univerzalnu vrednost ovog spomenika kada je on upisan u listu Svetske kulturne baštine. Mi u UNESKO ostajemo privrženi nameri da nastavimo započeti posao koji će obezbediti očuvanje kulturne baštine na Kosovu i stoga apelujem na lidere svih kosovskih zajednica da pokažu uzdržanost u vezi nasleđa koje je dragoceno za sve nas, kazao je Macura“. Ovaj manastir - najveća srednjovekovna crkva u jugoistočnoj Evropi, koja poseduje izuzetno bogate vizantijske freske i romaničke skulpture, bila je meta napada nekoliko puta od kraja 1990-tih godina. Prvi izveštaji ukazuju da je objekat iz 14 veka pretrpeo samo manju štetu u prošlonedeljnom napadu. Niko od monaha koji žive u manastiru nije povređen. Nakon napada u martu 2004. god. generalni direktor UNESKO poslao je ekspertsku misiju da proceni štetu na kulturnoj baštini na Kosovu. Macura je sazvao donatorsku konferenciju uz podršku Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, predsednika Srbije i UNMIK-a. Prikupljena su tri miliona američkih dolara za radove na obnovi niza kulturnih i verskih objekata koji čine kulturno nasleđe na Kosovu. Ovaj manastir je deo ansambla Srednjovekovni spomenici Kosova, koji je upisan u listu Svetske kulturne baštine 2004 i stavljen na listu Ugrožene svetske baštine 2006. godine.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017