Vesti

Reakcije Srba na Kosovu: Umereni optimizam

U atmosferi iščekivanja nakon sinoćnje sednice Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, mišljenja ljudi na centralnom Kosovu su podeljena. Neki se nadaju nastavku pregovaračkog procesa i upućivanju komisije UN-a na Kosovo koja bi još jednom proverila ispunjenost standarda u Pokrajini. Drugi su razočarani i nezainteresovani. Načelnik kosovskog okruga Srđan Vasić nije očekivao ništa spektakularno od sinoćnje sednice SB UN-a, a prema njegovom mišljenju ohrabrujući je stav Rusije, Kine i pojedinih nestalnih članica SB koje se protive jednostranom rešenju za Kosovo. On očekuje da nova Rezolucija o Pokrajini neće biti doneta pre jeseni. “Ovaj proces će potrajati malo duže nego što su to neke stalne članice SB očekivale, ja mislim da će se Rezolucija o Kosovu doneti negde u septembru ili oktobru. U čitavoj toj priči moraju biti zastupljene sve tri strane i da se uvaže njihovi principi. A na našoj državi je da konkretizuje taj svoj predlog o Kosovu”, smatra Vasić. Dragan Velić, predsednik Izvršnog odbora SNV Kosova i Metohije kaže da je sada na Beogradu da u narednim nedeljama započne što veću diplomatsku aktivnost kako bi se pregovori nastavili, ali ne sumnja da će i Priština pojačati svoje diplomatske aktivnosti kako bi se Ahtisarijev plan prihvatio u SB UN. “Ono što mi očekujemo je nastavak pregovora i da ti pregovori budu neposredni i direktni. Nadamo se da ćemo na taj način doći do održiviog i obostrano prihvatljivog rešenja”. Građani centralnog Kosova su podeljeni u mišljenju o ishodu budućeg statusa. Goran iz Gračanice kaže:"Očekujem podršku Rusije i Kine. Videćemo šta će naša braća da urade". Milica iz Sušice:" Nisam pratila sinoćnu sednicu, ali mislim da ćemo se boriti za svoja prava i ostati ovde". Rade iz Ugljara: "Verujem u Koštunicu i u Boga jedino". Milorad iz Preoca: " Pakovaćemo kofere. Naši političari su zaslužni za to jer idu Amerikancima na ruku". Albanski političari iz Prištine i većina medija ocenjuju da je sednica završena bez ijednog konkretnog rezultata i posebno ističu činjenicu da predsedniku Kosova, Fatmiru Sejdiuu nije bilo dozvoljeno da govori u Savetu bezbednosti.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017