Vesti

Shefer obećao detaljnu istragu o napadu na Visoke Dečane

Predstavnici Severno-atlantskog saveta posetili su juče popodne manastir Visoki Dečani i razgovarali sa episkopom Teodosijem i protosinđelom Savom Janjićem. Protosinđel Sava Janjić je rekao u izjavi KIM radiju da je u telefonskom razgovoru sa Sheferom posebno istakao da širom Pokrajine, a posebno na području njenog zapadnog dela, deluju paravojne jedinice iz bivše OVK koje poseduju velike količine oružja i koje predstavljaju ogromnu opasnost i za Srbe i za sve one Albance koji budućnost ne vide u nasilju. Shefer je ponovio da će istraga biti detaljno nastavljana i da će učiniti sve da se počinioci otkriju a da se ovakvi napadi nikada više ne ponove Otac Sava je pomenuo posebno da u jučerašnjoj albanskoj štampi lokalni ekstremisti i dalje prete što je ozbiljan izazov za autoritet NATO snaga i Misije UN na ovom prostoru. “To je jedna veoma drska izjava. Mi nikada nismo optuživali nikog po imenu, niti po etničkoj osnovi, ali je sasvim jasno da su oni koji su napali manastir zaista teroristi. S obzirom da smo ovde imali već do sada 4 ovakva napada, znamo vrlo dobro da međunarodne snage znaju ko ovde poseduje oružje i ko ovde deluje i presreće čak i međunarodne vojne snage pod maskama i preti lokalnom stanovništvu” rekao je otac Sava KIM radiju. Podsetimo lider tzv. ratnih veterana OVK Abdil Mushkoljaj je u pismu koji su juče objavili kosovski dnevnici “Kosova Sot” i “Epoka e Re” izjavio da otac Sava iz manastira Dečani nema zbog čega da se brine "jer on zna ko je odgovoran za eksploziju pored manastira". Vladika Teodosije je juče primio i glavnog komesara UNMIK policije Ričarda Monka koji je manastir posetio zajedno sa generalom KPS Šeremetom Ahmetijem i regionalnim komandantom kosovske policije. Razgovarano je o nedavnom napadu na manastir i o potrebi da se sprovede profesionalna istraga. Kako je rečeno u istrazi je uključena specijalna međunarodna antiteroristička jedinica koja zajedno sa KPS, UNMIK policijom i KFOR-om radi na rasvetljavanju ovog slučaja. Razgovarano je o načinima kako da se još više poboljša bezbednost ne samo ovog manastira već bezbednost svih na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018