Vesti

Srbi preneli Sheferu da je nazavisnost Kosova neprihvatljiva

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer i članovi Saveta NATO sastali su sa danas sa predstavnicima srpske zajednice na Kosovu Ranđelom Nojkićem, Dragišom Krstovićem i Radom Trajković. Delegacija srpskih predstavnika je sekretaru NATO-a iznela jedinstven stav po pitanju Kosova. Član Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić kaže da su Sheferu i članovima Saveta NATO-a rekli da je nezavisnost neprihvatljiva za srpsku zajednicu. “Nezavisnost je neprivatljiva, zato što bi se na taj način legalizovalo nasilje kao pravo i mogućnost za ostvarivanje tih političkih ciljeva. Jedno takvo rešenje može da izazove domino efekat. Zemlje koje imaju slične probleme rešavale bi te probleme na sličan način, a to bi značilo praktično destabilizaciju ne samo Balkana nego i Evrope, ” rekao je Nojkić. Shefer je da kazao da podržava plan Martija Ahtisarija i po ko na koji put ponovio da su KFOR i NATO posvećeni sigurnosti i da mogu garantovati bezbednost svakom građaninu Kosova. Dragiša Krstović je kazao da su od Shefera i ambasadora NATO članica dobili uveravanja da plan Martija Ahtisarija srpskoj zajednici garantuje sva prava. “Uveravali su nas da Ahtisarijev plan sadrži dosta povoljnosti za Srbe, da se on uglavnom bavi rešenjima koja će biti za nas dobra i da bi sa tim planom trebalo upoznati sve pripadnike srpske zajednice na Kosovu i Metohiji kako bi se uverili da će im sva prava biti garantovana, ” kazao je Krstović. Osim sa predstavnicima Srba Shefer i članovi Saveta NATO sastali su se sa najvišim političkim predstavnicima kosovskih Albanaca, šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom i komandantom KFOR Ronaldom Katerom.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017