Vesti

T. Kajdanov: Kosovo je zrelo za nezavisnost

Šef Američke kancelarije u Prištini Tina Kajdanov izjavila je danas u razgovoru sa novinarima Kosovske Medijske Asocijacije (udruženih radio stanica na Kosovu i Metohiji koje program emituju na srpskom jeziku) da Kontakt grupa nastoji da, uzimajući stavove i Amerike i Rusije po pitanju konačkog statusa Kosova, ipak pronađe približan zajednički put napred. Kajdanov je novinarima rekla da se protivljenje Rusije planu Ahtisarija ne zasniva na pretnjama jer, kako je rekla, Rusija nije nigde napomenula da će u Savetu Bezbednosti uložiti pravo veta. Ona smatra da Rusija isto kao i Amerika ima interes u procesu rešavanja kosovskog pitanja. Kajdanov je ponovila stav SAD-a da u potpunosti podržava plan Martija Ahtisarija za Kosovo i Metohiju izražavajući nadu da će taj plan dobiti podršku u SB UN-a „Ako pogledamo neke druge zemlje u svetu, onda bi smo možda mogli da raspravljamo o tome da li je neka zemlja ili ne sposobna da preuzme tu odgovornost nezavisnosti. Ja lično mislim da je Kosovo u poslednjih sedam, osam godina pokazalo da je spremno za nezavisnost. Ne postoji ni jedno mesto, ni jedna zemlja na ovoj planeti koja je politički savršena. Pitanje nezavisnosti nije samo pitanje jednog faktora, drugog ili trećeg, već je to pitanje političke sposobnosti da se krene dalje“ rekala je Kajdanov. Ona je mišljenja da bezbednosna situacija na Kosovu jeste razlog za zabrinutost ali da bezbednost ne treba instumentalizovati u jedno političko pitanje. EU, po rečima Tine Kajdanov, planira u budućnosti jedno masovno prisustvo policijskih snaga. On je uverena da neće biti eskalacije nasilja na Kosovu. „Mogu samo da ponovim stav međunarodne zajednice, a to je da ukoliko se bude pojavila nepromišljenost i neodgovornost od strane drugih koji žele da podstaknu bilo kakvo nasilje bilo koje vrste, onda i međunarodna zajednica i oružane snage su odlučne da se tome suprostave. Ja se nadam da se to neće dogoditi, rekla je Tina Kajdanov. Šefica Američke kancelarije u Prištini je novinarima Kosme prenela želju SAD-a da Srbi ostanu na Kosovu bez obzira na rešenje statusa Kosova. „Ja bih volela da poruke koje stižu od srpskog rukovodstva budu ohrabrujuće, jer strahu ne bi trebalo da bude mesta ovde. Strah je neprijatelj svim stranama. Takođe je veoma važno da albanska zajednica i njihovo rukokovodstvo iskažu svoje namere da pomognu i da će raditi na tome. Kosovo mora biti multietničko“, zaključila je ona. Kajdanov je zatražila poverenje i strpljenje svih na Kosovu i pružanje više poverenja u rad međunarodne zajednice koja će, kako je rekla, bezbednosno i finansijski pomoći sve zajednice na Kosovu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018