Vesti

U Gračanici proslavljena Lazareva subota

Vernici i Srpska pravoslavna crkva proslavili su danas Lazarevu subotu ili Vrbicu, pripremajući se, u poslednjoj sedmici posta, za najveći hrišćanski praznik - Uskrs. Otac Stefan iz manastira Banjska kaže da se na ovaj praznik osvećuju grančice vrbe i dele se narodu. Tu osvećenu vrbu narod nosi kući i ostavlja je pored slavske ikone i kandila. “Na današnji praznik naš narod, a naročito deca, bacaju grane vrbe dočekujući Gospoda Isusa Hrista koji je ušao u Jerusalim. Zato se današnji praznik naziva Vrbica zbog grančica Vrbe koju naš narod, naročito naša deca, danas uzimaju i donose u sećanju na tu Jerusalimsku decu i na ljude koji su dočekali Gospoda Isusa Hrista, a koji je u slavi došao da pokaže svoje Vaskrsenje”, kazao je otac Stefan. Pripremajući se za Vaskrs, vernici Srpske pravoslavne crkve u Gračanici, a posebno deca, proslavili su danas uz zvončiće i pesmu Vrbicu ili Lazarevu subotu. Deca su zajedno sa sveštenstvom i monahinjama manastira obišli u litiji manastir Gračanicu radujući se i pevajući uskršnje pesme.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017