Vesti

Demonstracije Samoopredeljenja u Prištini protekle mirno

Nešto pre 14 časova grupa od 1.000 demostranata pokreta Samoopredeljenje sakupila se u ulici Đure Jakšića, gde se nalazi njihovo sedište u Prištini. Oni su uzvikivali parole Oslobodilačkoj Vojsci Kosova, Aljbinu Kurtiju, a takođe su uzvikivali parole protiv pregovaračkog tima kosovskih Albanaca i plana Martija Ahtisarija. Nakon toga, grupa se uvećala na 1. 500 ljudi na ulicama Prištine. Krećući se Vidovdanskom ulicom, sadašnjom ulicom Majke Tereze, zaustavili kod Narodnog pozorišta i tu su održali govore posvećene oslobađanju Aljbina Kurtija iz zatvora. Društvo pisaca Kosova je uputilo deklaraciju kojom se traži oslobođenje Kurtija iz zatvora. Predstavnici pokreta Samoopredeljenja izjavili su za KIM radio da, ukoliko bi došlo do podele Kosova, došlo bi do novog rata na Kosovu. Nakon tih govora završene su demonstracije i svi su se mirno razišli. Od parola koje su nosili, ponovljena je stara parola upućena srpskim svetinjama. Pokazivana je i ekonomska zaostalost opština južno od Ibra, istaknuta je parola da je u Zubinom Potoku 21 % nezaposlenih, a u Klini 67-70 %. Demostracije pokreta Samoopredeljenje u Prištini prošle su mirno i bez većeg prisustva policajaca i obezbeđenja.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018