Vesti

Samoopredeljenje, Đ. Svaćja: “Ako dođe do podele Kosova biće rata”

Oko 1.000 pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se danas u Prištini zahtevajući oslobađanje svog lidera Aljbina Kurtija i istovremeno izražavajući nezadovoljstvo Ahtisarijevim planom za Kosovo i radom kosovskog pregovaračkog tima. Uz skandiranje Oslobodilačkoj Vojsci Kosova zatražili su pravo na samoopredeljenje i borbu protiv nadgledane nezavisnosti, koja po njihovom tumačenju nije ono što želi narod Kosova. Đeljalj Svećja, aktivista Samoopredeljenja kaže za KIM radio da su zahtevi demonstranata samoopredeljenje, oslobađanje svih političkih zatvorenika, a posebno Aljbina Kurtija koji se nalazi u bolnici u zatvoru Dubrava kod Istoka. „On je prekinuo štrajk glađu, trenutno se oseća bolje, a to nam daje snagu da se izborimo za njegovo oslobođanje i dobijemo pravo na samoopredeljenje. Narod Kosova ne zaslužuje nadgledanu nezavisnost i ne slažemo se našim političarima i sa Beogradom. Svaćja kaže da ovaj protest uperen protiv Srba u pokrajini, već je to ovo je pritisak na albanske političare, i sve one koji se ne slažu sa njihovim planom za samoopredeljenje. „Svi aktuelni političari su uz međunuradonu zajednicu, ali će se to uskoro promeniti i moraće, ili da budu uz narod Kosova ili protiv njega. Za nas plan Martija Ahtisarija za buduće uređenje Kosova i Metohije je neprihvatljiv i mi ćemo nastaviti da se borimo protiv tog plana“. Prema njegovim rečima, sprovođenje decentralizacije može dovesti do podele Kosova a onda i do novog rata na ovim prostorima. „Sama situacija će pokrenuti rat, jer niko od stanovnika Pokrajine neće želeti da bude ni sa jedne strane granice. Svaki dan ćemo raditi da do nezavisnosti dođe jer je to volja našeg naroda“, kaže Svaćja. Demostracije u Prištini su protekle bez incidenata, a pripadnici specijalnih jedinica bili su prisutni samo oko zgrade UNMIK-a, Vlade i Skupštine Kosova. Sam događaj pratile su brojne novinarske ekipe, kako domaćih, tako i stranih medija.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018