Vesti

U blizini Visokih Dečana eksplodirala protiv-tenkovska raketa

Dan nakon eksplozije u blizini manastira Visoki Dečani, bratsvo tog manastira reagovalo je putem saopštenja za javnost na izjave predstavnika KPS Radiju televiziji Srbije "da je u spoljnjem delu manastirskog dvorišta pronađena neeksplodirana granata. U saopštenju se navodi da je juče na prostoru manastira eksplodirala protiv-tenkovska raketa koja je ispaljena iz raketnog bacača kalibra 64 mm. “Zadnji deo rakete u kome se nalazilo pogonsko punjenje udario je u krov zida manastira, dok je glavni deo eksploziva u bojevoj glavi zaista eksplodirao”. Na kom mestu se eksplozija desila sada trenutno proučavaju balistički eksperti KFOR-a”, kaže se u saopštenju. KIM info služba navodi da je deo neeksplodirane rakete zadnji deo u kome nije bilo ničega u šta su se uverili monasi kada su pronašli taj deo rakete u krovu zida. “Nije reč o neeksplodiranoj granati jer je manastir potresla veoma snažna eksplozija i bojevi deo glave pogonskog punjenja nije nađen, pošto je uništen u eksploziji. Istraga je dalje u toku i sprovode je pripadnici italijanskog KFOR-a”, navodi se u sapopštenju. Manastir Visoki Dečani jutros su posetili ministar za socijalnu zaštitu u vladi Kosova Ibrahim Seljmanaj i predsednik opštine Nazmi Seljmanaj koji su u razgovoru sa igumanom manastira episkopom Teodosijem osudili ovaj napad i obećali da će lično učiniti sve što do njih stoji da se počinioci nađu, navodi se u saopštenju KiM info službe. Vladika Teodosije je rekao da ovo nije samo teroristički napad na manastir Dečani, već i napad na NATO snage koje ga čuvaju i da su kosovske vlasti odgovorne da učine apsolutno sve kako bi počinioce što pre privele licu pravde. “Dečani su malo mesto i nemoguće je da se ne može ući u trag počiniocima ovog zločina. Moramo imati u vidu da je ovo već četvrti put da je manastir napadnut granatama i da očigledno izvesne grupe ljudi ili pojedinci žele da unište ovu svetinju i time nanesu sramotu i svim ostalim Albancima ovog kraja”, rekao je vladika Teodosije. Manastir su jutros posetili i predstavnici američke i italijanske kancelarije iz Prištine. U saopštenju KIM info službe navodi se da su italijanske snage KFOR-a pojačale stepen bezbednosti na prostoru oko manastira. Uprava manastira očekuje da će međunarodni i kosovski zvaničnici najoštrije osuditi ovaj napad kao teroristički akt bez ikakvog umanjivanja značaja događaja, kaže se u saopštenju.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018