Vesti

Samoopredeljenje: UNMIK i KPS držali pištolj, pregovarački tim Albanaca povukao oroz

„Glavni krivci subotnjih tragičnih događaja u Prištini su UNMIK, KPS i posebno kosovski pregovarački tim“, izjavio je Kim Radiju, Glauk Konjufca jedan od lidera pokreta Samoopredeljenje. Prethodno je na konferenciji za štampu rečeno da su „UNMIK i Kosovska Policijska Služba držali pištolj, ali je pregovarački tim kosovskih Albanaca povukao oroz“. Glauk Konjufca je takođe istakao da su protesti ovog pokreta usmereni protiv neokolonijalnog režima UNMIKa „i protiv naših privremenih institucija, takozvane “samouprave”koji su samo oruđe u rukama UNMIK-a i treba da im omoguće lakše sprovođenje političke agende suprotno volji ljudi ovde, suprotno političkoj volji naroda Kosova“, smatra ovaj 25- godišnji student filozofije iz Prištine. On je naglasio da je pokret Samoopredeljenje protiv bilo kakve podele Kosova i da će oni, kao aktivisti ovog pokreta, ukoliko je potrebno, destabilizovati ceo Balkan: “Sve vodi podeli Kosova. A ako se Kosovo podeli, mi nismo ovde da bi branili međunarodne granice na Balkanu. Automatski, Makedonija će biti ugrožena, i naravno, možda će biti nekih problema na teritoriji Srbije. Znate li za Preševsku dolinu? Ako okupiraju neki deo naše zemlje, mi nismo ovde da bi spasavali druge zemlje i ostavili Albance tamo. Ako Srbija posegne za tom strategijom, šta mi treba da čekamo“, pita se Glauk Konjufca. Lider pokreta „Samoopredeljenje“, Albin Kurti trenutno se nalazi u zatvoru, a aktivisti ovog pokreta najavljuju nove proteste za kraj februara.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017