Vesti

D. Blant: „Neki od autobusa sa demonstrantima došli su iz Makedonije i sa juga Srbije"

Šef britanske kancelarije Dejvid Blant izrazio je svoje razočarenje povodom upotrebe nasilja u političke svrhe zbog kojeg su u subotu na demonstracijama u Prištini život izgubila dva čoveka, rekao je za KIM radio Dejvid Blant. „Prvo što želim da kažem je da je tragično što su dva mladića izgubili život, poslednja informacija koju imam je da je još dvoje ljudi ozbiljno povređeno. Mi se naravno molimo i nadamo da će se oni oporaviti. Ovo je bila tragedija koja se razvila i pretvorila u nasilje, ” rekao je Blant. Šef britanske kancelarije kaže da za ove demonstracije nije postojala široka podrška na samom Kosovu. „Postoji mišljenje da pokret “ Samoopredeljenje “ ne izražava mišljenje većine stanovništva na Kosovu. Neki od autobusa sa demonstrantima došli su iz Makedonije i sa juga Srbije iz Preševske Doline“. Nasilje koje se dogodilo jednoglasno je osudilo čitavo rukovodstvo na Kosovu. „Mislim da je glavna poruka koju imamo za vas da jasno osuđujemo nasilje ali takođe treba da imamo na umu svest o jednoj ograničenoj podršci koju ovaj pokret ima na Kosovu”. U trenutku demonstracija Blant se sa svojom suprugom nalazio ispred pozorišta jer je hteo da se lično uveri u ono što se događa. Dejvid Blant nije želeo da diskutuje mnogo o predlogu Martija Ahtisarija za status Kosova ali je rekao da treba da se obrati pažnja na odredbe koje ukazuju da će za određene elemente biti potrebna dvostruka većina. ”Ono na šta treba da se obrati pažnja jeste da postoje odredbe koje ukazuju da će za određene elemente biti neophodna dvostruka većina, po pitanjima koja su od suštinskog interesa za zajednicu kosovskih Srba, biće potrebno da se ostvari većina u skupštini u celini gledano, a takođe biće neophodno da se ostvari većina i među predstavnicima zajednica kosovskih Srba” kaže Blant. Šef britanske kancelarije je naglasio da je potpuno siguran da postoji vrlo dobar stepen bezbednosti i da će KFOR beskompromisno reagovati kad god je to neophodno, kako bi se očuvala bezbednost na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017