Vesti

Uoči Zadušnica obijene dve crkve u opštini Lipljan

Crkva Svete Trojice u Skulanevu, nedaleko od Lipljana obijena je tokom prošle noći, saznaje KIM radio. Kako su potvrdili meštani, koji su jutros krenuli na groblje povodom Zadušnica, iz crkve je iznesen novac, a po podu su razbacane ikone i sveće. Noćas oko 03. sata u Skulanevu je ukraden i automobil „Vektra“, čiji je vlasnik Žika Arsić. Arsiću je istovremeno ukraden i sav alat i agregat, koji se nalazio u automobilu. Kako je KIM radiju potvrdio koordinator opštine Lipljan Nikola Živoković jutros je obijena crkva Svetog Pantejlemona u Lepini. Živković kaže da je na crkvi pričinjena materijalna šteta i da je pokraden sav novac koji su tu ostavljali meštani. „ To se desilo jutros posle 3 sata. Vrata crkve su razbijena pajserom a limena kutija sa novcem je ukradena. Sve stvari koje su meštani ostavljali za potrebe ckve su razbacane. Policija koja je vršila uviđaj mi je rekla da je isti slučaj i u selu Skulanevo“. Zamenik portparola KPS-a Ranko Stanojević tvrdi da iz crkava ništa nije ukradeno, ali da je pričinjena materijalna šteta. “Razbijena su ulazna vrata na obema crkvama, ali iz crkava nije izneseno ništa. Nemamo informacije da je u pitanju krađa”, kaže Stanojević. Pripadnici Kosovske policijske službe su na mestima događaja i vrše uviđaj povodom ovih incidenata. Sela Lepina i Skulanevo nalaze se u opštini Lipljan i to su mesta u kojima živi srpsko stanovništvo. Paroh Siniša Milenković osudio obijanje crkava Paroh lipljanski, otac Siniša Milenković osudio je obijanje crkava u Skulanevu i Lepini i od Kosovske policije zatražio da se hitno pronađu i uhapse počinioci. On je podsetio da ovo nije jedini slučaj obijanja crkve ili bilo kakvo drugo uništavanje pravoslavnih spomenika. „ Uoči Zadišnica prošle godine je oskrnavljeno groblje u Starom Gracku, porušeno je 16 spomenika. Evo sada ponovo pred Zadušnice obijene dve crkve. Sve to u opštini Lipljan“. Otac Siniša je takođe podsetio na nedavno obijanje crkava u Brnjici i okolini Babinog Mosta.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017