Vesti

UNMIK u subotu ne očekuje nasilje već mirne proteste

Trupe Kfora izvešće na Kosovu i Metohiji vežbu ''Balkanski soko 7'', čiji je cilj testiranje održivosti kapaciteta njihovih jedinica, kao i snaga koje dolaze zbog redovne rotacije u zoni, potvrdio je na konferenciji za novinare portparol Kfora. Na vežbama, koje će se održati između 18. i 22 februara, snage Kfora će ''popravljati svoju operativnu sposobnost, sa akcentom na brzo angažovanje rezervnih trupa i izvođenje okvirnih operacija na celom Kosovu''. „UNMIK policija ima operativni plan za sve nepredviđene situacije“, rekao je portparol UNMIK-a Tomas Li odgovarjući tako na pitanje novinara da li se za subotu pripremaju pojačane mere bezbednosti zbog najave demonstracija pokreta Samoopredeljenje. „Ono što bi moglo da se dogodi ovog vikenda je da ljudi izađu na ulice što će otežati saobraćaj u gradu ali nadamo se da nećemo imati ništa više od tih planiranih demonstracija i da će sve proći u najboljem redu“, rekao je Li. On nije mogao da potvrdi da li je Samoopredeljenje policiji najavilo protest ili ne. Subotnji protest takozvane grupe Samoopredeljenje koju predvodi Albin Kurti polkapa se sa danom kada pravoslavni vernici izlaze na groblja obeležavajući tako Zadušnice dan posvećen mrtvima. Najavljen je dolazak vernika iz Srbije, što predstavlja dodatnu zabrinutost za bezbednost. Tomas Li uverava da će svaki autobus i svaki konvoj u subotu imati policijsku pratnju. Novinari su takođe danas obavešteni da je šef UNMIK-a Joakim Riker otputovao jutros za Njujork gde će se sutra sastati sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki Munom i specijalnim izaslanikom UN-a Martijem Ahtisarijem sa kojima će razgovarati o statusu Kosova.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017