Vesti

U Gračanici održana konferencija posvećena bezbednosti

U Gračanici je danas u organizaciji OEBS-a održana konferencija kojoj je prisustvovao i komandant KFOR-a, general Roland Kater. Skupu koji je održan u restoranu “Ognjište” prisustvovali su i policijski komesar Stefan Kurtis, ministar pravosuđa Jonuz Saljihaj, kao i Dejan Janković, zamenik ministra unutrašnjih poslova, opštinski i regionalni koordinatori koordinacionog centra. Glavna tema skupa bila je bezbednosna situacija i uloga bezbednosnih snaga u pokrajini. Skup je otvorio zamenik šefa misije OEBS-a, Jens Modvig. General Kater je svoju prezentaciju započeo ističući da je KFOR ovde na Kosovu prisutan za sve ljude: „Treba da znate da je KFOR ovde za sve i ja ovo namerno ističem na početku moje prezentacije. Mi smo ovde za sve ljude bez obzira na etničku pripadnost veroispovest, boju ili pol. Ovde smo za decu i odrasle. Jednostavno tu smo za sve i veoma sam ozbiljan kada to kažem. Nema sumnje, shvatite ovo ozbiljno, ako bude nasilja odgovorićemo brzo i odlučno. Prošli put mi je postavljeno pitanje zašto pričamo o nasilju, naučili smo lekciju, neće biti nasilja i možemo završiti našu misiju” rekao je Kater. Jonus Salihaj, ministar pravde na Kosovu je rekao da će vlada učiniti sve da stvori potrebne uslove za građane Kosova: “Meni je veoma drago da mogu da se obratim vama i da vas uverim da će Vlada Kosova učiniti sve da stvori uslove za građane Kosova, ministarstvo pravde je novo ministarstvo koje je nasledilo mnogo problema, ali za kratko vreme imamo dobru saradnju ostvarenu sa UNMIK-om, KFOR-om i svim drugim relevantnim faktorima”. Posle njega prisutnima se obratio komesar UNMIK policije, Stiven Kurtis. On je rekao da je imresioniran preduzetim merama od strane KPSa: “ Kao profesionalni policajac iz Velike Britanije impresioniran sam kako preduzetim merama od strane KPS-a, tako i njihovom odlučnošćcu da se u budućnosti promene na bolje. Mi sprovodimo program organizacione promene koji će KPS učiniti korisnijom za javnost. Kosovo je stabilno i sigurno društvo “ istakao je Kurtis. Na kraju se svim prisutnim obratio zamenik ministra unutrašnjih poslova, Dejan Janković: “Svi smo mi građani Kosova i Metohije i svi imamo jednaka prava i obaveze, ministarstvo unutrašnjih poslova zajedno sa drugim institucijama posvećene su i veoma angažovane na očuvanju i bezbednosti svih prava i sloboda građana Kosova. Naravno, to se može postići jedino uz blisku obostranu saradnju između građana i institucija”. Predstavnici Srpske zajednice su izrazili nepoverenje u bezbednosne institucije na Kosovu i rekli da bez obzira na Status Kosova, bezbednosna situacija treba da bude stabilna i održiva. Svi su se složili da su ovakvi skupovi retki i da treba da se održavaju mnogo češće.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017