Vesti

Podela Kosova je plan Beograda i Rusije

Beograd se zajedno sa zvaničnom Moskovom zalaže za ideju podele Kosova, pa je sasvim izvesno da će bojkotovati novu rundu pregovora i dovesti Ahtisarija u situaciju da se suoči sa ruskim vetom u Savetu Bezbednosti, saznaje KIM radio iz diplomatskih izvora. “Budući da je Evropska unija u više navrata jasno dala do znanja da neće moći da učestvuje u implementaciji Sporazuma ukoliko nema pravnu osnovu u novoj Rezoluciji UN, Rusi na kraju opet drže ključeve u svojim rukama. Bez Saveta Bezbednosti EU se neće angažovati i cela stvar će pasti u vodu”, kaže neimenovani zapadni diplomata. Ovim bi se napravila “prekompozicija Balkana”, Beograd podelom dobija jedan deo Kosova uz mogućnost dugoročnog izdvajanja Republike Srpske, a Albanci podelom dobijaju najverovatnije Preševsku dolinu (bez puta ka Makedoniji), a novo Kosovo ostaje bez problematičnih severnih opština sa srpskom većinom. Ovakav razvoj situacije doveo bi i do preispitivanja Ohridskog sporazuma. “ Sve ovo će Albancima biti dobar izgovor da ne sprovedu decentralizaciju i zaštitu srpske kulturne i verske baštine jer su im nove opštine i zaštitne zone veoma problematične. Bez misije EU neće biti nikakvog monitoringa i Kosovo će krenuti brže ka nezavisnosti”, kaže ovaj diplomata. Prema njegovim rečima Rusija podelom Kosova i nezavisnošću južnog dela dobija novi presedan i otvara vrata ka podeli Gruzije i još nekih delova za koje je zainteresovana ali i jače mesto kao svetska sila koja je u stanju da spreči Zapad u svemu onome što su do sada radili na Balkanu. Zapad podelom takođe nešto dobija. Nema muke oko nove misije, a NATO će pre biti slobodan da se povuče, dobija se Srbija koja će sa parčetom Kosova ići ka Evropi i NATO i “konačno će se dobiti neka vrsta stabilnosti”. “Cela priča oko Ahtisarija i plana bi pala u vodu sa ovim scenariom, a da izgleda Beograd to i želi jer će konačno da dobije svoju osvetu nad Ahtisarijem”, kaže ovaj izvor. Najveći gubitnici su Srbi južno od Ibra za koje će ovo biti jasna poruka da se isele i Srpska Pravoslavna Crkva čija reakcija i uticaj radikalnih elemanta mogu dovesti do blaže i privremene destabilizacije srpskog društva.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017