Vesti

O. Ivanović: Nadam se da ovakav nepotpun predlog neće otići pred Savet Bezbednosti

Marti Ahtisari se danas susreo jedino sa predsednikom Srpske Liste za Kosovo Oliverom Ivanovićem sa od, kako je na pres konferenciji rekao dugačkog spiska srpskih predstavnika. Ivanović je za KiM Radio rekao da sa Ahtisarijem nije imao klasičan sastanak i nakon konsultacija sa ostalim delegacijama Srba odlučeno je da ih samo on predstavlja. Ivanović kaže da najveću zamku vidi u iznošenju nepotpunog predloga rešenja za status Kosova Savetu Bezbednosti jer postoji opasnost da bude tumačen na razne načine. “Nadam se da ovakav predlog kakav jeste neće otići pred Savet Bezbednosti jer takav bi onda omogućio različita tumačenja onih koji ne misle dobro Srbima i Srbiji. Moglo bi doći do prihvatanja nekog jednostranog proglašenja Kosova kao nezavisne države” rekao je Ivanović. Predsednik Srpske liste za Kosovo ističe da ovaj papir predstavlja samo inicijalni predlog oko kojeg dve strane tek treba da se dogovore. On takođe kaže da je od velikog značaja fornmiranje novog pregovaračkog tima nakon konstituisanja Vlade. “ Mislim da Srbi treba da čekaju i imaju poverenje u nas pregovarački tim i nadam se da će nova Vlada biti formirana što je moguće pre. Jer samo nova Vlada sa punim kredibilitetom demokratskim i političkim može da zaštiti preostale Srbe i da u razgovoru o statusu uključi na pravi način. Treba napraviti analizu i i onda pokušati da Ahtisari u svom završnom dokumentu uključi sve ono što je za nas Srbe važno, da bi ovde mogli da ostanemo” rekao je Ivanović. Oliver Ivanović je istakao da bi podela Kosova u ovoj fazi bila najopasnije rešenje, jer je svako njeno pominjanje uznemiravajuće za preostali srpski živalj južno od Ibra.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017