Vesti

M. Ahtisari: Četrdeset zaštitnih zona oko objekata SPC

Specijalni izaslanik Generalnog Sekretara UN-a, Marti Ahtisari ponovio je i u Prištini većinu stavova koji su se mogli čuti danas prepodne na konferenciji za novinare u Beogradu. On je uporno izbegavao da odgovori na pitanje kakav će biti status Kosova, a cilj je da se postigne održivo i dugoročno rešenje koje doprinosi stabilnosti Kosova. Ahtisari je takođe izbegao da odgovori na pitanje o podeli Pokrajine, pozvavši se na raniji stav Kontakt grupe. Što se konkretno problema srpske zajednice tiče, on je rekao da će biti uspostavljeno 40 zaštitnih zona oko objekata srpske pravoslavne crkve, kako bi ona mogla da ima realne uslove za život. Ahtisarijev zamenik, Alber Roan je objasnio da će te zone biti različite veličine. Novinare je najviše interesovalo pitanje statusa na šta je Ahtisari odgovorio: “ Moram da se uzdržim od pitanja statusa. Suviše sam dugo u ovom poslu da biste me naveli da to kažem. Plaćen sam da se pred vama osećam kao idiot. ” Odgovarajući na novinarsko pitanje o dvostrukoj većini na Kosovu i objašnjavajući taj termin, Alber Roan je rekao: “Cela priča se sastoji u tome da manjinske zajednice budu zaštićene i ne budu preglasane u pitanjima od vitalnog značaja. Pre konferencije u Prištini, Ahtisari se sastao sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom, komandatom KFOR-a Rolandom Katerom i prištinskim pregovaračkim timom. On se nije susreo sa predstavnicima SPC-a kako je ranije najavio u Beogradu, a od, kako je na pres konferenciji rekao dugačkog spiska srpskih predstavnika susreo se jedino sa predsednikom srpske liste Oliverom Ivanovićem.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017