Vesti

Ostanak ili odlazak Srba sa Kosova nakon iznošenja Ahtisarijevog plana?

U Gračanici je kao i svuda na Kosovu i Metohiji sve u znaku iščekivanja sutrašnje objave predloga Martija Ahtisarija za status. Međunarodni zvaničnici i KFOR pozivaju narod da ostane miran bez obzira na to šta predlog kaže. U razgovoru sa meštanima Gračanice, čini se da je ipak prisutna odredjena doza tenzije, a optimizam koji je bio prisutan pre par nedelja je umnogome oslabio. Neki su odlučni da na Kosovu ostanu po svaku cenu, bez obzira na dalji razvoj situacije: “ Ostaću, nek se desi šta treba da se desi, ne nameravam da odlazim odavde“, kaže Slavko Perić iz Gračanice. Oni drugi pak kažu da zavisno od statusa Kosova i Metohije, zavisi i njihov ostanak na ovim prostorima: “Ne želim da živim u nezavisnom Kosovu i Velikoj Albaniji, a to je ono što nas čeka, ukoliko im Ahtisari da nezavisnost, iseliću se u Srbiju, a možda i dalje, jer ni u Srbiji nema normalnog života“, smatra Dubravka Jeftić. A mlađi žitelji Gračanice, poput osamnaestogodišnje Jelene Radosavljević su čini se ubeđeni da će situacija ostati potpuno ista, bez obzira na to šta piše u Ahtisarijevom predlogu rešenja statusa: “ Ne nadam se najgorem, ne očekujem najbolje, mislim da će sve ostati isto, živećemo u neizvesnosti kao i do sada, smatra ona. Marti Ahtisari svoj predlog rešenja iznosi sutra, 2. februara. Iako taj plan, barem u glavnim konturama, ne predstavlja više nepoznanicu za javnost Kosova i Metohije, čini se da ga mnogo nestrpljivije i sa više optimizma očekuju kosovski Albanci.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017