Vesti

A. Čeku: Srbima se moraju pružiti uverenja da je Kosovo njihov dom

Kosovski premijer Agim Čeku, komandant KFOR-a Roland Kater i predstavnici UNMIK administracije sastali su se juče sa predsednicima opština na Kosovu i razgovarali o bezbednosti i mogućem izbijanju nereda u iščekivanju i posle donošenja predloga Martija Ahtisarija o konačnom rešenju za status Kosova. Na sastanak su bili pozvani i predstavnici svih srpskih opština na Kosovu. Premijer Kosova Agim Čeku je još jednom uputio apel predsednicima opština da povećaju komunikaciju sa građanima i da posebnu pažnju posvete Srbima u svojim opštinama. “Srbima se moraju pružiti sva moguća uverenja da je Kosovo njihov dom, da nezavisnost neće njih ugroziti u ni jednom smislu, da će njihovi životi, imovina i prava biti zaštićeni. ” Takođe je više puta apelovao na maksimalnu odgovornost i zrelost svih kosovskih institucija, i opština, i rekao da u ovom istorijskom trenutku moramo pokazati maksimalnu zrelost i stabilnost. “Kosovu ne treba nikakvo nasilje, ” kazao je premijer i dodao da je kosovska strana optimistična kada je reč o Ahtisarijevom paketu. Komandant KFOR-a Roland Kater predstavio je reorganizaciju KFOR-a nakon martovskog nasilja. Rekao je da ima oko 15. 500 operativnih trupa i to da svaki vojnik KFOR-a može delovati u bilo kom delu Kosova i može očekivati da bude pozvan da deluje u bilo kom delu. “Jurisdikcijska ograničenja koja su ranije do nekle postojala ne postoje više. KFOR će nastaviti sa prijateljskim stavom prema građanima. Ali, ako ekstremisti budu nasilni, KFOR se prema njima neće odnositi nimalo prijateljski. Nikakvo nasilje se neće tolerisati na Kosovu. KFOR će delovati u svim delovima Kosova bez ikakve razlike ko tu živi, ” rekao je Kater.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018