Vesti

Sestrinstvo manastira Sokolica protiv prenošenja kipa Majke Božje u Banjsku

Igumanija manastira Sokolica Makarija izjavila je danas da se sestrinstvo tog manastira protivi prenošenju kipa Bogorodice u manastir Banjska. Ona je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekla da sestrinstvo ovog manastira očekuje da će kip Majke Božije ostati u Sokolici uprkos najavama da će biti preseljen u manastir Banjska. “Niko sa sigurnošću ne može tvrditi da kip Majke Božije zaista potiče iz Banjske jer nijedan pisani dokument to ne potvrđuje. Ne postoji izvor i ne postoji čovek koji može da kaže da li je kip Majke Bogorodice iz Banjske ili Starog trga. Ono što znamo jeste da nije pravljen za Sokolicu. Ali on je već 500 godina tu i znamo ga kao Sokolički kip Majke Božije”, kaže mati Makarija. Ona je takođe dodala, u intervjuu za KIM radio da je od vladike raško prizrenskog Artemija, više puta dobila jasnu poruku da do prebacivanja kipa Majke Božije neće doći, već da će se za manastir Banjsku napraviti kopija kipa. „Meni je najvažnije ono šta kaže Vladika, on je tri puta rekao istu stvar, a moj Vladika je častan čovek i mislim da on nikome neće dati blagoslov da radi takve stvari", uverena je Mati Makarija. Ona takođe ističe značaj koji kip Majke Božije ima za narod ovog kraja i dodaje da se narod okolnih sela ovog kraja protivi još i više i veoma su uznemireni zbog vesti o premeštanju. Nedavno je iguman manastira Banjska Simeon najavio mogućnost da kip Majke Božije iz manastira Sokolica bude preseljen u Banjsku. Manastir Sokolica, posvećen je pokrovu Presvete Bogorodice, a datira još iz 14 veka. Poznat je kao važno središte ikonografije i fresko slikarstva.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018