Vesti

Pres konferencija sektora za preispitivanje unutrašnje bezbednosti

Na današnjoj pres konferenciji sektora za Preispitivanje unutrašnje bezbednosti, novinarima je predstavljen izveštaj koji je nastao kao rezultat zajedničkog višegodišnjeg rada UNDP-a, UN misije na Kosovu i privremenih institucija kosovske vlade. Tokom 2006 godine Sektor za preispitivanje unutrašnje bezbednosti radio je na analizi mogućih pretnji sa kojima se Kosovo suočava i analizirao kapacitete institucija za bezbednost. Ovaj izveštaj sadrži brojne preporuke koji se tiču bezbednosne situacije na Kosovu. Izveštaj predlaže stvaranje Kosovskog Bezbednosnog Saveta koji će biti direktno odgovoran Premijeru, Ministru odbrane i novim kosovskim odbrambenim snagama. Preporuke su dizajnirane da pomognu budućoj Vladi Kosova u njenom odnosu prema pretnjama koje je identifikovalo stanovništvo. Većina preporuka odnosi se na inicijative koje mogu biti preduzete u bilo koje vreme, ali nekolicina preporuka može biti uzeta u obzir samo u slučaju prekida mandata RSBUN 1244. Ovaj izveštaj naglašava da su visoka nezaposlenost, nedostatak ekonomskog razvoja, povećan stepen kriminala stvorile atmosferu nesigurnosti na Kosovu. Ekonomska integracija u okviru Jugo- Istočne Evrope i šire Evropske Unije biće značajna mera u pomaganju ekonomskog razvoja značajnog za buduću bezbednost Kosova i takođe u izgradnji mreže uzajamne zavisnosti i poverenja u regionu, kaže se u izveštaju. Takođe se ističe da na međunarodnom nivou postoji pretnja terorizmom, ali da se još nije pojavila unutar Kosova. Ipak se ističe da region ostaje nestabilan i da odnosi Kosova sa susedima, a naročito Srbijom, zahtevaju podrobnu pažnju.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018