Vesti

U Prištini potpisan sporazum o sprečavanju nasilja nad ženama

Šef Britanske kancelarije u Prištini Dejvid Blant i glavni predstavnik UNDP-a Frode Mauring potpisali su danas u Prištini sporazum o sprečavanju nasilja nad ženama. Vrednost ovog projekta je 540.000 dolara. Na ceremoniji je pročitana priča jedne od žrtava trgovine ljudima, to je mlada žena iz Moldavije koja je na kraju završila kao belo roblje na Kosovu. Šef Britanske kancelarije Dejvid Blant rekao je da je Kosovo područje gde je trafiking vrlo zastupljen i da mu je posebno zadovoljstvo što Velika Britanija može da podrži ovakvu vrstu projekta. “Mislim da radimo pravu stvar, posebno zbog toga što mnoge od tih žena završavaju na ulicama Engleske”, kazao je Blant. “Pored moralnih argumenata za borbu protiv trgovine, želimo da smanjimo uticaj koji organizovani kriminal ovakve vrste ima i na Veliku Britaniju. Projekat ima tri veoma važna cilja: da poveća broj krivičnih gonjenja povezanih sa krivičnim delom trgovine ljudskim bićima, da poveća broj indetifikovanih žrtava trgovine da bi moglo da im se pruži pomoć i treći veoma važan aspekt, je pomoć reintegraciji žrtava u društvu, da im se da osećaj samopoštovanja i samovrednosti i da im se omogući da žive potpuni život kao punopravni građani”, rekao je Blant. Bez bezbednosti ljudi na Kosovu i Metohiji ne mogu se ostvariti nikakvi ciljevi i ni jedan napor u Pokrajini ne može se smatrati kompletnim ukoliko se ne uzme u obzir bezbednosna situacija u kojoj se nalazi 50 odsto ženske populacije, kazao je Frode Mauring, glavni predstavnik UNDP-a na Kosovu. “Borba protiv nasilja nad ženama je deo i programa UN. Nije izbor da se bude žrtva zločina trgovina licima, nije stvar koja se dešava sama po sebi, to je pitanje koje se odnosi na porodicu i na društvo. To su veoma ozbiljna pitanja o kojima moramo voditi računa kada govorimo o bezbednosti u društvu”, rekao je Mauring. Ovaj Sporazum predviđa pružanje podrške ženama žrtvama nasilja, uključujući obezbeđivanje socijalnih usluga i pružanje podrške za nastavak normalanog života. Osim Britanske kancelarije i UNDP-a, na pokretanju ove inicijative radile su i privremene kosovske institucije, među kojima i Kosovska policijska služba zajedno sa građanima, a sve to sa zajedničkim ciljem da pomognu ženama na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018