Vesti

Za edukaciju u Ministarstvu za povratak Evropska agencija za rekonstrukciju odobrila 800.000 evra

Vršilac dužnosti ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova Branislav Grbić i predstavnici UNHCR-a, UNMIK-ove kancelarije za povratak potpisali su danas u Prištini dogovor da se u buduće svi projekti vezani za povratak implementiraju od stane Ministarstva za povratak. Portparol Ministarstva za povratak Fatmir Šeholi kazao je na konferenciji za novinare da je to ministarstvo dobilo donaciju vrednu 800.000 evra od Evropske agencije za rekonstrukciju. Prema njegovim rečima ova donacija je namenjena za radnike ministarstva, tj. za njihovu edukaciju i učenje stranih jezika. Šeholi kaže da je ovaj kurs već pri karaju. “Od Evropske agencije za rekonstrukciju, Ministarstvo za zajednice i povratak dobilo je donaciju od 800.000 evra sa ciljem podizanja kapaciteta organizacije, gde je četvoročlana komisija ove agencije smeštena u sedištu Ministarstva za zajednice i povratak i počeli su sa finalizacijom projekta za MZP koje će biti mnogo značajno za radnike ovog ministarstva, ovaj projekat je predviđen da traje 18 meseci. U okviru tog projekta jedna od izuzetno dobrih tačaka je ta da će svi radnici koji imaju ugovor, za tri meseca biti engleski aktivni”. Šeholi je takođe rekao da će uskoro biti finansirani samo oni projekti koji su prioritetni i koji će doneti rezultate. On kaže da Ministarstvo za kapitalne investicije u Vladi Kosova raspolaže sa 5, 200.000 evra. “Sada smo u fazi sačinjavanja prioritetnih projekata za povratak i zajednice koji su prošli preko opštinskih radnih grupa i visokog mehanizma ministarstva sa namerom objavljivanja tendera onako kako je zakonom predviđeno, u tom aspektu se neprestano konsultujemo i zajednički delujemo sa relevantnim međunarodnim faktorom sa ciljem finansiranja onih projekata koji su od prioriteta i koji će rezultirati sa dostignućima vlade Kosova. Želim da kažem da za kapitalne investicije za 2007. godinu Ministarstvo raspolaže sa 5 200 000 evra”. Portparol ministarstva za povratak kaže da je vršilac dužnosti ministra Branislav Grbić do sada primio tri savetnika. Prema njegovim rečima Grbić planira da za savetnike primi još tri osobe čija imena nije naveo.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018