Vesti

Novi general MTS Centar Bender Grundvik iz Švedske

Brigadni general Multinacionalne brigade Centar, Pir Lodin danas je predao dužnost novom komandantu Berndu Grundviku iz Švedske. Ceremonija je održana u kampu „Vila“ u Lipljanu. Nakon primopredaje dužnosti odlazeći general Lodin izjavio je KIM radiju da je bezbednosna situacija na centralnom Kosovu stabilna i da su poslednji dani protekli bez incidenata. Prema njegovim rečima KFOR je spreman da reaguje u slučaju da do incidenata dođe. „Trenutna situacija je stabilna, nije bilo nikakvih incidenata u poslednjih nekoliko dana, pa smatram da imamo sasvim zadovoljavajuću situaciju u našoj zoni odgovornosti. Ukoliko dođe do pogoršanja situacije, KFOR je spreman da reaguje, direktno i odlunčo“. Lodin upozorava da nasilje na Kosovu ne može doneti dobro nikome, posebno onakvo od marta 2004 godine. „Mislim da smo sada veoma dobro pripremljeni, imamo dobru opremu, i dobro smo istrenirani, iako se nadamo da do takvih događaja neće doći. Glavna stvar na Kosovu je da narod shvati da niko neće ništa dobiti nasiljem, a svima će doneti korist samo mirna situacija“. Na pitanje ima li informacija da se neke radikalne grupe pripremaju da naprave haos, Lodin je rekao da nema takve informacije. Novopridošli general Bender Grundvik obećao je da će pripadnici Multinacionalne brigade Centar nastaviti da stanovništvu pružaju bezbedno okruženje i da će uvek imati na umu da je svrha njihvog prisustva da pomognu stanovništvu centralnog Kosova. „Nastaviću kvalitetan posao, radićemo i dalje na očuvanju bezbedne i stabilne situacije“. Multinacionalne snage Sever u svom sastavu imaju 1. 700 vojnika iz Republike Češke, Finkse, Irske, Letonije, Slovačke i Švedske. Primopredaji dužnosti u kampu „Vila“ u Lipljanu prisutvovao je i komandant KFOR-a general pukovnik Ronald Kater.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018