Vesti

Obeležena školska slava Sv. Sava

Proslava dana Svetog Save u svim srpskim sredinama na centralnom delu Kosova i Metohije počela je služenjem svečane svetosavske liturgije u Manastiru Gračanica. Liturgiju je uz sasluženje sveštenstva i monaštva rasko-prizrenske eparhije služio vladika Artemije. U svim osnovnim i srednjim školama učenici su za svoje goste priredili kulturno-umetnički program, a domaćini slava obezbedili su bogate trpeze. Najinteresantnije je bilo u OŠ 'Kralj Milutin' u Gračanici gde su domaćini bili srpsko-albanski bračni par Milan i Hajrija Ivić. Vladika Artemije je u besedi okupljenim učenicima i nastavnicima na svečanosti u školi “Kralj Milutin” rekao da je zbog svega što se dešava Sveti Sava danas potrebniji Srbima nego ikad kako bi sledeći njegov put stigli do mira blagostanja i napretka. “Sukobi krvoprolića, progoni i mnoge druge nevolje pritiskale su i još uvek pritiskaju srpski narod na Kosovu i Metohiji a sa njima i našu crkvu koja je od Svetog Save bila i ostala narodna Crkva koja svoj narod nikada nije napustala i zaboravljala nego je uvek bila sa njim i u dobru i u zlu sve do dana današnjega”, rekao je vladika Artemije. Po negovim rečima stalno i svuda i tim srpskim nevoljama osećali smo da nas ruka Svetoga Save vodi i da nas duh njegov hrabri. Svečanost je potom nastavljena prigodnim kulturno-umetničkim programom u čast Svetog Save.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018