Vesti

R. Trajković: Odgovornost za Kosovo je i na prethodnoj i na budućoj Vladi

Političari sa Kosova i Metohije odluku premijera Koštunice da ne primi Martija Ahtisarija 2. februara u Beogradu za kad je bilo planirano predstavljanje predloga za rešenje budućeg statusa Kosova različito tumače. Član srpskog pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović smatra da je ovakva odluka premijera Koštunice samo pokušaj bežanja od odgovornosti. “Ako se uzme u vidu činjenica da je gospodin Koštunica učestvovao u procesu rešavanja pitanja statusa Kosova i Metohije, stvarno ne vidim razlog zbog čega ne može da primi gospodina Ahtisarija. Mislim da je to bežanje od odgovornosti i da je to dokaz da pojedini ljudi nisu spremni da preuzmu odgovornost da rešavaju najteže probleme koji danas postoje u Srbiji, a samim tim i na Kosovu i Metohiji. ” Bogdanović smatra da će potez Koštunice biti negativno shvaćen od strane međunarodne zajednice. “Sve je stalo kada devedesetih godina Slobodan Milošević nije hteo da primi međunarodne zvaničnike, znamo u kakvoj smo situaciji bili i kakve posledice imamo od svega toga. Kao građanin Kosova i Metohije i kao čovek koji živi ovde ja sam jako zabrinut takvim potezom”. Nasuprot Bogdanoviću, potpredsednik Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Rada Trajković smatra da odluka Vojislava Koštunice neće biti negativno tumačena u međunarodnoj zajednici, ali dodaje da je odgovornost za Kosovo kako na prethodnoj, tako i na budućoj Vladi. “Mislim da je budući status Kosova i Metohije nešto što će se tek rešavati i da sve ovo što se trenutno dešava ne treba da plaši Srbe sa Kosova i Metohije. Koštunica je svestan toga da je on odlazeći premijer i samim tim sve dok se ne uspostavi Vlada svakako nije legitiman predstavnik države. ” Ona smatra da će razgovore prihvatiti Boris Tadić i pregovarački tim Srbije. Predsednik pokrajinskog odbora SPS-a Zvonko Stević kaže da će se pitanje Kosova još rešavati, a da Koštuničin potez uopšte neće biti od uticaja na politiku i predlog Matija Ahtisarija. “Od toga ne treba ništa spektakularno očekivati, pa ni zatezanje odnosa pojedinih zemalja koje zahtevaju nezavisno Kosovo, jasno je da definitivno neće uticati na status Kosova i Metohije”.



Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018