Vesti

Obrazovanje romske dece

Veliki broj Roma zavisi od mesečnog primanja socijalne pomoći, koja nije ni blizu onoga što je potrebno za skroman život. Teško je naći posao, pa se oni snalaze radeći teške poslove u koje je uključena cela porodica. Veliki broj romske dece na Kosovu ostavlja školu i pronalazi posao kako bi sebi omogućili bolji život. Rade razne poslove, skupljaju teške metale, papir, staklo… sve ono što “donosi dinar”. Kao glavni razlog za napuštanje škole roditelji navode nedostatak novca. Neki od Roma čak misle da devojčice ne treba uopšte slati u školu. Gidžić Amdija iz Preoca kod Prištine kaže da u Preocu ima nekoliko dece koja ne pohadjaju školu. “Ta deca se danas mogu svakodnevno videti na ulici kako traže lim, bakar, gvožđe i druge metale, traže i sakupljaju sve ono što misle da mogu da prodaju. ” Za ne odlazak u školu Amdija optužuje roditelje. “Deca nisu kriva, njih treba neko posavetovati, a ako i roditelj nije završio školu, što je najčešća situacija, retki su slučajevi da takvi roditelji shvataju značaj škole. Vrlo dobro znam da je NVO Glas Roma prošle i preprošle godine obezbedila stipendije za romsku decu koja su pod socijalnim registrom. Znam da je nekoliko dece dobilo finansijskih sredstava za školovanje, ” kazao je Amdija. Bahtir Mehmeti je otac osmoro dece, od kojih dvoje ne idu u školu. Na pitanje zašto se oni ne školuju Bahtir kaže da nema para da deci obezbedi pribor koji je potreban za školu. Nedžmedin Buzoli Iz Lapljeg Sela ima 48 godina i samo šest razreda škole. “Nisam bio zainteresovan da se školujem, sve mi je izgledalo dosadno i vrlo naporno. Nije imao ko da me posavetuje. Rano sam ostao bez oca i majke. Sa 16 godina počeo sam da radim. Radio sam sve i svašta, kopao kanale, njive, istovarao, utovarao razne materijale… morao sam da se snalazim za život. Shvatio sam da je ovaj posao mnogo naporan i neisplatljiv. Jedino što danas imam su bolovi u kičmi. ”Mehmeti kaže da je iz svog života izvukao pouku i da zbog toga nije dopustio da i njegova deca naprave istu grešku. Ostalim Romima poručuje da je školovanje veoma važno i dodaje da “bez muke nema nauke, a bez nauke nema lagodnog života. ”Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018