Vesti

Obeležavanje Sv. Save na centralnom Kosovu

U svim školama u Srbiji sutra će biti obeležena školska slava Sveti Sava. Centralna manifestacija na Kosovu biće održana sutra u Donjoj Gušterici. U okviru obeležavanja Svetosavske nedelje danas je održan bogat kulturno-umetnički program u Lipljanu i Gračanici. U 10 sati u OŠ “Braća Aksić” u Lipljanu nastupio je ansambl “Venac” i učenici škole iz Lipljana. Potom je u Gračanici u Domu kulture otvorena izložba Dragana Jovanovića. Izložbu pod nazivom “Priština nekad” otvorio je direktor Kulturno-prosvetne zajednice Kosova i Metohije Ratko Popović. Govoreći o radu i stavaralaštvu Jovanovića, Popović je kazao da je ovo izložba srpske tragedije i svega što je srpski narod hteo da saopšti svetu šta se sve događalo na Kosovu i Metohiji. “Svet nije imao sluha ni oka da to zabeleži. Ovih 40 fotografija fotoreportera lista “Jedinstvo” Dragana Jovanovića govore o našim stradanjima”, rekao je Popović otvarajući izložbu Priština nekad. U podne je u Galeriji Doma kulture održana Svetosavska akademija. U 15 časova održana je promocija učeničkih radova osnovnih škola centralnog Kosova gde su dodeljene nagrade najboljima. Za večernje sate zakazan je bal prosvetnih radnika. Sutra će u Manastiru Gračanica povodom Svetog Save biti služena sveta liturgija nakon čega će u školama biti upriličeno rezanje slavskog kolača.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018