Vesti

OEBS predstavio Izveštaj o implementaciji Zakona

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju predstavila je danas u Prištini treći po redu izveštaj u kojem je objavljena analiza i stepen do kojeg se zakoni Skupštine Kosova implementiraju putem podzakonskih akata. Izvaštaj prati zakone Skupštine Kosova proglašene u 2005. godini. Predstavljajući ovaj Izveštaj ambasador OEBS-a na Kosovu i Metohiji Verner Vnent je kazao da su stvaranje demokratskih institucija i ustanovljenje multietničkog društva sa vladavinom prava na čelu bili glavni izazovi za Kosovo i dodao da su privremena administracija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Privremene institucije samouprave postigli važne rezultate u stvaranju neophodnog pravnog okvira. “Saradnja između zakonodavne i izvršne vlasti je ključni faktor za primenu zakona. Parlament i vlada zavise jedni od drugih i prema tome oni zajedno implementiraju zakone. Mnogo puta smo govorili sa predstavnicima parlamenta i predstavnicima privremenih institucija samouprave i oni smatraju da je potrebno da se poveća saradnja i koordinacija kako bi se osiguralo i usvajanje zakona i njihova implementacija”. Ovaj Izveštaj predstavlja poslednje preispitivanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Misije na Kosovu, Odeljenja za ljudska prava i vladavinu prava i Sektora za vladavinu prava o implementaciji zakona.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018