Vesti

I pored upozorenja MONT-a škola u Globučici radi

Posle prekida nastave u osnovnim školama na Gori u septembru mesecu, u kojima se nastava odvija po planu i programu Republike Srbije, Ministarstvo prosvete privremene Vlade Kosova donelo je Rešenje o prekidu rada škole u Globučici. U Rešenju je navedeno da u školi ne postoje uslovi za rad, međutim koordinator za prosvetu na Kosovu i Metohiji, koordinator opštine Dragaš i roditelji učenika se ne slažu s tim. Koordinator Opštine Dragaš Alija Abduja kaže da se nastava za sada odvija po planu i programu, ali da je zbog Rešenja o prekidu rada koje su prošle nedelje dobili neizvesno do kad će. “Ja sam o ovom postupku Ministarstva prosvete obavestio Koordinacioni centar, kao i sve međunarodne faktore koji nadgledaju rad privremenih institucija i prosledio im Žalbu u vidu peticije koju su potpisali roditelji učenika, kao i svi meštani Globučice. “Sada čekamo reagovanje kosovskih institucija, šta će uraditi, hoce li zatvoriti školu ili neće. ” U Rešenju o prekidu rada je navedeno da se odluka donosi zbog nepostojanja uslova za rad, međutim koordinator za prosvetu na Kosovu i Metohiji Predrag Stojčetović smatra da je ovo samo još jedan vid pritiska na goransku zajednicu zbog školovanja po planu i programu Republike Srbije. “Ovo je situacija koja ne mogu da shvatim. Neprihvatljivo je da neko u 21. veku osporava ljudima pravo na izbor sistema školovanja. Zabranili su im rad samo zato što žele da se školuju po planu koji donosi ministarstvo Republike Srbije. ” Stojčetović je kazao da će ministarstvo prosvete Republike Srbije učiniti sve da ova deca nastave svoje školovanje na jeziku koji su odabrali i po istom planu i programu po kojem su se i do sada školovali. “Nastava će se odvijati, pa makar i u nekoj privatnoj kući, ili bilo gde drugde, nećemo dozvoliti da deca izgube godinu. ” Školu u Globučici pohađa šezdesetak učenika od prvog do četvrtog razreda, inače to je istureno odeljenje osmogodišnje škole “5. Oktobar” iz Kruševa.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018