Vesti

Incident na biračkom mestu u Obiliću

Koordinator CESID-a za Kosovo i Metohiju Milena Jakšić izjavila je da je u Opštini Obilić, na biračkom mestu br. 2 zabeležen incident kada je jedan od glasača razbio glasačku kutiju u kojoj su bili glasački listići. Glasač kome nije bilo dozvoljeno da glasa i za članove svoje porodice izrevoltiran izneo je sa biračkog mesta kutiju i razbio je u hodniku, rekla je Jakšić, dodajući da je nakon pauze glasanje na ovom mestu nastavljeno. Na Kosovu i Metohiji do 17 sati, prema podacima CESID-a, glasalo je 42. 200 hiljade ili 41, 5% od ukupnog broja birača. Jakšićeva je kazala da je do 17 sati najmanji odziv birača zabeležen u Kosovoskoj Mitrovici gde je glasalo 21, 17% birača, a razlog za to je što veliki broj Albanaca koji je upisan u biračke spiskove bojkotovao i ove izbore. Najveći odziv zabeležen je u Kosovskom Pomoravlju i pećkom okrugu gde je glasalo nesto više od 55% upisanih birača. CESID je u opštini Zubin Potok zabeležio tehničke nepravilnosti na nekoliko biračkih mesta. “Postoje biračka mesta koja su nepropisno raspoređena, a postoje mesta koja uopšte nisu obeležena, ima mesta na kojima nema dovoljno paravana a primetan je i mali prostor za kompletan birački odbor”, rekla je Jakšićeva.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018