Vesti

Za Vladu koja će braniti državne granice

Na biračkom mestu broj 25 u Gračanici, svoj glas je dala i potpredsednik SNV-a Kosova i Metohije Rada Trajković koja očekuje da će Srbija dobiti demokratsku vlast sa punim demokratskim kapacitetom. “Očekujem da nas buduća Vlada snažno i potpuno legitimno zastupa u budućim pregovorima za očuvanje Srba na ovom prostoru i integriteta srpske države. Mislim da sve Srbe na prostoru Kosova i Metohije i zaštitu legitimnih interesa države mogu sa punim kapacitetom da odbrane jedino demokratske snage, ukoliko pobede u Beogradu i ukoliko to bude snažna Skupština i snažna Vlada, upravo sastavljena od demokratskih partija“, rekla je Rada Trajković. Ona smatra da sve drugo neće imati legitimitet jer bi, po njenim rečima Srbi prošli mnogo lošije. Nadu u očuvanje Kosova u sastavu Srbije nakon parlamentarnih izbora izneo je nakon glasanja u Gračanici i načelnik Kosovskog okruga Srđan Vasić. “Očekujem da ovi izbori potvrde volju građana Srbije da se konstituiše parlament, da se izabere nova Vlada koja će pre svega da fokusira svoju pažnju na odbranu Kosova i Metohije u granicama države Srbije“, rekao je Vasić novinarima nakon što je u Gračanici ispunio svoju građansku dužnost. Predsednik pokrajinskog odbora SPO-a Ranđel Nojkić je istakao važnost ovih izbora, pre svega zbog rešavanja budućeg statusa Kosova. On je izrazio nadu da će kontinuitet jedne politike koja je od 2000 godine pa nadalje napravila jedan uspon, imati jednu uzlaznu putanju i da će praktično demokratske snage preuzeti odgovornost. Važno je, ne samo da ljudi pričaju i da govore, nego je važno da mi u Beogradu imamo ljude koji su spremni da preuzmu odgovornost za to što govore“, rekao je Nojkić nakon što je glaso na biračkom mestu u Gračanici. Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju i predsednik Socijaldemokratske partije za Kosovo i Metohiju i član liste PUPS-SDP Oliver Ivanović glasao je pre podne u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici. On je nakon glasanja KIM radiju izjavio da očekuje da se posle ovih izbora formira demokratska većinska Vlada koja će imati puni pravni ali i politički legitimitet. Ivanović smatra da jedino takva Vlada može da se zauzme za interese Srba i aktivnije učestvuje u pregovorima o statusu Kosova. U Osnovnoj školi u Lešku glasao je poslanik Srpske liste za Kosovo i Metohiju i predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke Goran Bogdanović. On smatra da su ovi izbori presudni pre svega zbog Kosova i Metohije. „Važno je da li će pobediti snage koje su dovele do toga da Kosovo i Metohiju danas izvlačimo iz nezavisnosti ili snage koje ne beže od odgovornosti i teških problema, iajavio je KIM radiju Goran Bogdanović.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018