Vesti

U predlogu rešenja M. Ahtisarija neće biti ni pomenuta nezavisnost Kosova

U predlogu rešenja konačnog statusa Kosova i Metohije koji će 26. januara Marti Ahtisari predstaviti Kontakt grupi, a 2. februara Beogradu i Prištini ni jednom neće biti pomenta nezavisnost Pokrajine saznaje Radio KIM iz diplomatskih izvora bliskih Ahtisarijevom timu. Nekoliko diplomata koji su veoma dobro upoznati sa sadržinom “Ahtisarijevog papira” odbijaju mogućnost da se u predlogu nađe reč nezavisnost. - Govorim simbolički, ako bude trebalo u Ahtisarijevom predlogu, neće biti ni pomenuta reč koja počinje na “n”! Pri tome su neznatna ali ne i zanemariva strahovanja od reakcije kosovskih Albanaca na ovakav predlog. Doći će do većeg stepena decentralizacije kao i prenosa nadležnosti na Kosovske institucije, ali to je to, tvrdi za KIM radio ovaj diplomata koji je želeo da ostane anoniman. Smatra se da bi izbegavanje “zapaljivih termina” stabilizovalo situaciju i dva potpuno suprotstavljena stava, srpski i albanski, dovelo, makar uz protivljenje, do neke vrste kompromisa i dobijanja na vremenu u kom se očukuje “proširenje demokratskih kapaciteta Beograda i Prištine”.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018