Vesti

MONT zabranio izvođenje nastave u OŠ u Globočici

Ministarstvo prosvete Kosova (MONT) donelo je juče Rešenje o zabrani izvođenja nastave u Osnovnoj školi u Globočici u Opštini Dragaš, saznaje KIM radio. Kako je potvrdio koordinator opštine Alija Abdija u Rešenju je navedeno da se izvođenje nastave mora prekinuti zbog neadekvatnih uslova za školovanje dece, odnosno loših uslova u učionicama. Abdija ovakav čin MONT-a ocenjuje kao još jedan vid pritiska na Gorance. “Ovo je pritisak na goransku zajednicu da prekine izvođenje nastave na srpskom jeziku i po planu i programu Republike Srbije”. Školu u Globočici pohađa oko pedesetak učenika od prvog do osmog razreda. Ovo je drugi put da Ministarstvo prosvete Kosova donosi odluku o obustavi nastave na Gori. Deca goranske nacionalnosti iz istog razloga u septembru nisu krenula u škole, pa su nastavu pohađala po privatnim kućama. U septembru nisu radile srednja Ekonomsko-trgovinska škola i Osnovna škola u kojoj su nastavu pohađala deca albanske i goranske nacionalnosti i Osnovne škole „23 Decembar“ u Restelici i „5. Oktobar“ u Kruševu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018