Vesti

S. Rašković Ivić traži od Rikera da spreči oduzimanje imovine SPC

Predsednica Koordinacionog centra Srbije za Kosovo i Metohiju, Sanda Rašković - Ivić uputila je pismo Joakimu Rikeru, specijalnom predstavniku Generalnog sekretara UN na Kosovu, zahtevajući od njega da spreči oduzimanje nepokretne imovine koja pripada manastiru Visoki Dečani. Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju Republike Srbije izražava ozbiljnu zabrinutost i žaljenje povodom vesti da Privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji i UNMIK sprovode sudske postupke usmerene na oduzimanje nepokretne imovine koja pripada manastiru Visoki Dečani. Uprkos činjenici da manastir Visoki Dečani trenutno koristi samo 30 hektara svoje zemlje, suočeni smo sa činjenicom da se, čak i pod okriljem Ujedinjenih nacija, vode sudski postupci usmereni na dalje oduzimanje zemlje koja pripada ovom manastiru. Podsećam Vas da se u okviru pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije vode i pregovori o srpskoj kulturnoj i Crkvenoj baštini na Kosovu i Metohiji. U tim pregovorima posebna pažnja se poklanja formiranju zaštitnih zona oko srpskih crkava i manastira, pravnom režimu u njima, kao i o povraćaju imovine koja im je pripadala. Bez toga, nije moguće očuvanje ovih objekata, ispoljavanje verskih sloboda kao i opstanak i razvoj manastirskih zajednica, navodi Rašković Ivić u pismu šefu UNMIK-a. Ona upozorava da Srbija neće priznati, niti prihvatiti bilo kakvu odluku usmerenu na oduzimanje imovine koja pripada srpskim manastirima na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018