Vesti

Uručeni ključevi od 75 kuća povratnicima u Ljugu i Blagači

Predstavnici grada Moskve predvođeni Vladimirom Platonovim uručili su u Osojanu ključeve od 75 novoizgrađenih kuća srpskim povratnicima u selima Ljug i Blagača. Platonov se zahvalio Srbima što su 'smogli snage' da se vrate u ovu opštinu. 'Da nije bilo vaše hrabrosti i odlučnosti da se vratite, naš novac i napori graditelja bili bi uzaludni', rekao je Platonov. “Potvrdili smo da je Moskva održala svoja obećana, izdvojila sredstva i izgradila kuća. Želimo da naglasimo da to nije bio jedini cilj, ovo je samo jedna karika u nizu povratka raseljenih u njihove kuće, a za njihov ostanak ovde je neophodno i da se obezbede radna mesta i bezbedno okruženje” rekao je Platonov. Ruskoj delegaciji domaćini su bili vladika raškoprizrenski Artemije i predstavnici Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Vladika je zahvalio gradonačelniku Moskve i ruskim predstavnicima što su ovim ljudima obezbedili krov nad glavom. “Treba nam još mnogo pomoći i truda ali i dobra volja bez koje ne vredi ničija pomoć. Koristim priliku da izrazim posebnu zahvalnost predsedniku Putinu na njegovoj podršci Srbiji i njenom narodu, da neće dozvoliti izdvajanje i otimanje Kosova i Metohije iz države Srbije” kazao je vladika. Predsednica Koordinacionog centra Sanda Rašković Ivić je u ime Vlade Srbije obećala da će izgradnjom malih i srednjih preduzeća biti stvoreni uslovi da povratnici žive od svog rada. Ona je rekla da je ovo veliki dan za povratnike. “Šaljemo odavde poruku i Srbiji i svetu, da se na Kosovu i Metohiji ne dešavaju samo ružne stvari već da ima i lepih momenata, a to je svakako povratak ljudi u njihove domove. Ta moralna podrška koju nam Rusija daje i sam stav Rusije koji uveliko menja i stavove evropskih zemalja i stavove zemalja članica Saveta Bezbednosti za nas je veoma dragocena” poručila je predsednica Koordinacionog centra za KiM. Obnova kuća je trajala oko dve godine, a moskovska vlada je za njihovu obnovu izdvojila dva miliona dolara. U pratnji domaćina gosti su obišli manastir Gorioč, a članovi društva rusko-srpskog prijateljstva iz velike Hoče priredili su kulturno - umetnički program.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018