Vesti

Život Roma u dijaspori

Posle 1999. godine Romi sa Kosova ostavljaju svoja ognjišta i odlaze u Srbiju, Makedoniju i u inostranstvo gde započinju novi život. Romi u inostranstvu, bez obzira da li su zaposleni ili ne, dobijaju redovna primanja od socijalnih institucija. Većina Roma nema državljanstvo zemlje u kojoj živi i pored angažovanja advokata i raznih drugih načina da legalnim putem dođu do dokumenata koja bi im omogućila život u zemlji u kojoj bi želeli da ostanu. Posle 2002. godine mnoge evropske zemlje, a među njima i Nemačka, nasilno i grupno deportuju Romske porodice nazad na Kosovo. Po rečima Džafera Buzolija, radnika nevladane organizacije “Fondacija za romske izbeglice sa Kosova”, već su registrovane romske porodice koje su od 2002. godine do danas vraćene na Kosovo. Romi koji su živeli u Nemačkoj, više od 10 godina, vraćeni su na Kosovo i većina njih sada živi u Uroševcu, Peći i Đakovici. Ovi Romi, koji se sada deklarišu kao Aškalije i Egipćani, žive u jako lošim uslovima i imaju velike materijalne i socijalne probleme.



Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018