Vesti

Priština: Crkva Sv. Nikole na udaru pljačkaša

Vikarni Episkop Lipljanski Teodosije, sa članovima Komisije Saveta Evrope za obnovu crkava na Kosovu i Metohiji posetio je danas novoobnovljenu crkvu Sv. Nikole u Prištini, nakon što je Komisija obaveštena da sa crkve nedostaje deo olovnog pokrivača. Portparol KPS-a Veton Eljšani potvrdio je KIM radiju da je policija obaveštena o krađi i da je istraga u toku. Prema saznanjima Komisije za obnovu, pljačkaši su pobegli sa lica mesta kada ih je juče u krađi zatekla patrola KPS, koja je došla pred crkvu nakon prijave jednog od suseda, saopštila je danas KIM Info služba. Pljačkaši su za sobom ostavili alat, kao i deo olovnog pokrivača, koji su već bili skinuli sa crkve. Pretpostavlja se da patrola nije naišla, verovatno bi bio odnesen mnogo veći deo olova sa krova crkve. Policija je izvršila uviđaj i šteta je procenjena na oko dve hiljade evra, potvrdio je KIM radiju portparol KPS policije Veton Eljšani. Pored krađe olova takođe je primećeno da je jedan prozor na hramu razbijen, rekao je Eljšani. On je kazao da za sada nema privedenih ni osumnjičenih ali da je istraga u toku. Nažalost ovo je još jedan slučaj koji pokazuje da se napadi na hrišćanske svetinje i dalje nastavljaju, rekao je vladika Teodosije dodavši da je od članova Komisije i nadležnih organa zatražio da se pred pravoslavnim crkvama koje se obnavljaju ili su već obnovljene obavezno postave plaćeni čuvari kako bi se sprečila pljačka i uništavanje crkvene imovine". Dok god rušitelji ruše i pljačkaju, mi ćemo obnavljati naše svetinje i domove, jer samo tako pokazujemo da za pravoslavne Srbe mora da bude mesta i slobode na Kosovu i Metohiji" poručio je vladika Teodosije. O najnovijem vandalskom napadu na crkvu Sv. Nikole u Prištini vladika Teodosije je obavestio nadležnog arhijereja, Episkopa raško-prizrenskog Artemija, koji je najoštrije osudio ovaj napad, kaže se u saopštenju KIM info službe.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018