Vesti

UNMIK ni u kom pogledu ne učestvuje u organizaciji izbora u Srbiji

UNMIK je danas saopštio da neće ometati ali ni podržavati parlametarne izbore koji će u nedelju biti održani i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Portparol UNMIK-a policije Tomas Li rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare međunarodne zajednice u Prištini da UNMIK i KFOR neće obezbeđivati prenos glasačkog materijala iz centralne Srbije do glasačkih mesta na Kosovu. On nije mogao da kaže da li će na administrativnom prelazu Kosova sa Srbijom biti vršena kontrola glasačkog materijala. „Mi smo posvećeni održavanju bezbedne i sigurne sredine za sve na Kosovu“, rekao je Li. Postoje glasine da na severu Kosova deluju paramilitarne grupe, rekao je portparol UNMIK-a, dodajući da su sve policijske istrage u otkrivanju tih grupa ostale bezuspešne. Tvrdnje premijera Agima Čekua da na severu Kosova postoje ekstremisti nije mogao da potvrdi ni portparol KFOR-a Rajner Singer. „Mi iz KFOR-a smo ozbiljno proveravali te navode i oni nisu činjenično zasnovani. Postoje obični kriminalci ali ne i paramilitarne grupe“, kazao je Singer. Preostali slučajevi iz matrovskih nereda 2004. godine bile su centralna tema poslednjeg zasedanja privremene Vlade Kosova čijom je sednicom predsedavao premijer Agim Čeku. Zajednički je ocenjeno da je nedostatak svedoka i saradnja sa policijom glavna prepreka u rešavanju slučajeva iz tog perioda. Portparol UNMIK-a kratko je ponovio da je policijska istraga utvrdila da je KPS policajac Avni Kasumi ubijen pucnjem iz vatrenog oružja izvan vozila na putu Priština-Kosovska Mitrovica kod Babinog Mosta. Istraga još uvek nije završena, rekao je Li, odbijajući da direktno odgovori na pitanje da li je policija KPS-a prekoračila ovlašćenja u slučaju hapšenja i pretresa kuća Srba u ovom mestu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018