Vesti

Porušen objakat koji je bio sagrađen blizu manastira Visoki Dečani

Jedan od tri bespravno sagrađana objekta u neposrednoj blizini manastira Visoki Dečani porušen je tokom minulog vikenda, izjavio je danas za KOSMA dnevnik protosinđel Sava Janjić. “Nakon vrlo jakog međunarodnog pritiska na lokalne vlasti u Opštini Dečane, konačno je uklonjen jedan nelegalno podignuti objekat koji se nalazio u blizini manastira, međutim, tu su još i dva druga manja objekta koja su podignuta nakon što je donesena odluka o zaštićenoj zoni, koji takođe podlažu restrikcijama. Mi smo objasnili i predstavnicima UNMIK-a i međunarodnim diplomatama da i ti objekti ne mogu da ostanu, jednostavno zato što su podignuti ne samo bespravno nego i protivno odluci UNMIK-a o zaštićenoj zoni. ” Janjić je dodao da je informisan da je šef UNMIK-a Joakim Riker danas uputio pismo predsedniku Opštine Dečani sa zahtevom da se preostala dva bespravno podignuta objekta takođe uklone. Podsećajući da je juče manastir posetila jedna od zamenika šefa UNMIK-a Patrišija Voring, Janjić je izrazio nadu da će biti preuzete mere da se u potpunosti ispoštuje odluka o zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018