Vesti

Z. Tasić: Kadija te tuži, kadija ti sudi

U Okružnom sudu u Uroševcu uskoro počinje suđenje pripadnicima KPS policije iz Štrpca koji se terete da su 26. oktobra 2005. godine, u mestu Doganović, na putu Uroševac - Štrpce, iscenirali napad na službeni automobil u kojem su bili. Na optuženičkoj klupi naći će se Zoran Tasić, Violeta Jovanović, Stojan Janićević i Slavko Stanković. Javni tužilac Okružnog suda u Uroševcu Ekrem Šabani potvrdio je KIM radiju da će se srpskim policajcima KPS-a suditi za lažno prijavljivanje i izazivanje opšte opasnosti. Šabani je kazao da postoje čvrsti dokazi koji idu u prilog činjenici da su policajci iscenirali napad. Zoran Tasić je nakon podizanja optužnice dao otkaz na rad u KPS policiji, a troje njegovih kolega sa kojima je bio u vozilu dok je na njih pucano, još uvek su uzorni KPS policajci. Tasić kaže da su svi dokazi koje bi on i njegove kolege mogli da iskoriste u odbrani uništeni. “Dokazi kojima bi smo mogli da dokažemo da je vozilo bilo u pokretu i da je pucano na nas su uništeni. Auto je popravljen, šteta je sanirana, ne možemo da napravimo rekonstrukciju događaja na licu mesta. Nakon 5-6 dana od tog događaja auto je ponovo počeo da se koristi. Nisu nam uzeli parafinsku rukavicu. Jednostavno sve čime bi smo mogli da se branimo sve je uništeno. ” Optuženi policajci u ponedeljak bi trebalo da se izjasne pred Opštinskim sudom u Štrpcu da li su krivi ili ne. Tasić kaže da je prema ovom sudu nepoverljiv. “ Sve mi to liči na onu staru “Kadija te tuži, kadija ti sudi”. Ne znam kome da se obratimo, trebalo bi da angažujemo advokate, ja sam trenutno bez posla. Kolege još uvek rade, ali pitanje je još koliko dugo će, pošto je i protiv njih pokrenuta optužnica. Videćemo šta će biti. ” Napad na srpske policajce bio je samo još jedan u nizu koji su se dešavali u Štrpcu, tih meseci 2005. godine. Najpre su u avgustu ubijena, dva srpska mladića iz Lipljana Ivan Dejanović i Aleksandar Stanković na tom istom putu, zatim je u septembru takođe pucano na vozilo pripadnika KPS-a srpske nacionalnosti u kome je ranjen policajac Saša Durlević, a poslednji slučaj se desio oktobra meseca kada je otvorena, još jedna vatra na vozilo KPS-a u kojem se nalazio pukovnik Dejan Janković.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018