Vesti

Godišnjica u Račku: Masakr ili ne - dilema koja deli javnost

Na današnji dan 1999. godine u selu Račak kod Štimlja nađena su tela 45 Albanaca za čije su ubistvo optužene srpske snage bezbednosti. Srbi sa Kosova smatraju da je Račak bio prevara i apeluju na međunarodnu zajednicu da progovori sudbini kidnapovanih nedužnih srpskih civila. Potpredsednik SNV-a Kosova i Metohije Rada Trajković izjavila je KIM radiju da su joj predstavnici Rusije i Francuske u tadašnjoj verifikacionoj misiji na Kosovu lično potrvrdili da je Račak bio jedna velika prevara Vilijama Vokera koja je imala za cilj da lažno prikaže svetskoj javnosti agresivnu akciju srpskih vojnih i policijskih snaga na Kosovu i Metohiji. „Račak je vrlo problematičan i do dana današnjeg nedovoljno istražen i nepotvrđen od lekara koji su vršili ekshumaciju i koji su vršili obdukciju leševa koji su predstavljeni javnosti u Račku. Lekarski tim, koji je bio međunarodni, jasno je kazao da suštinski Račak nažalost jeste bio jedna velika prevara koja je rezultirala onim što smo mi doživeli nakon toga“, rekla je Rada Trajković. Nosilac Srpske liste za KiM Iliver Ivanović kaže da je masovna grobnica u Račku jedna od retkih koje su otkrivene na Kosovu i Metohiji. On kaže da je otkriveno malo masovnih grobnica u kojima su sahranjivani Srbi. „Čini mi se da tu nije ni bilo dovoljno aktivnosti i želje da se nastavi sa tom aktivnošću. Rekao bih da je pravi smisao Kosova i Metohije trebalo da bude otkrivanje te ali i drugih masovnih grobnica na Kosovu“, smatra Ivanović. On ističe da ipak 17. mart i efekat 17-og marta ima mnogo jači utisak na promene u međunarodnom javnom mnjenju, obzirom da je to promenilo neku već formiranu sliku da je na Kosovu sve u redu. „Mi kao Srbi nismo dovoljno uradili da izvršimo politički pritisak kako bi se nastavilo otkrivanje masovnih grobnica, ne samo zbog otkrivanja grobnica već i sudbine nestalih ljudi“, zaključio je Ivanović. Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba na Kosovu i Metohiji Simo Spasić podseća na mnoge srpske žrtve na Kosovu čija je sudbina do dana današnjeg misterija za njihove porodice. Mnogi su zaboravili da je rat počeo mnogo ranije i da je 1998. godine kidnapovano 10 rudara u Rudniku uglja u Belaćevcu, da je 36 seljana iz Opteruše, Retimlja, Orahovca nestalo u nepoznatom pravcu, kazao je Spasić. On je ponovio da su kidnapovanja Srba vršena da bi policija bila izazvana na akcije i da bi počeo rat na Kosovu. Nekoliko godina kasnije put za Račak, je nazvan „Put Vilijama Vokera“, u čast američkog specijalnog izaslanika koji je proglasio ovo selo mestom masakra u januaru 1999. Iako je ovu tvrdnju na kraju opovrgao forenzički tim Ujedinjenih Nacija, masakr u Račku je ipak bio događaj koji je predstavljao glavni motiv NATO-a da bambarduje Jugoslaviju.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018