Vesti

Doček Pravoslavne Nove godine u Gračanici i K. Mitrovici

U centru Gračanice skromno je organizovan doček pravoslavne Nove godine. Sa početkom u 20 časova, uz kuvanu rakiju i pečenog vola na ražnju, nekoliko stotina ljudi, dočekalo je i ovu sedmu novu godinu u iščekivanju boljih dana. Zbog manjka finansijskih sredstava ni ove godine nije bilo poznatih imena iz sveta estrade, ali su okupljene zabavljali trubači. Sve je proteklo bez incidenata, a prisutne su obezbeđivali pripadnici Kosovske policijske službe. Svoju zabrinutost u ovim svečanim trenucima izrazio je i zamenik ombudsmana Ljubinko Todorović. “Ova nova godina valjda će biti bolja u odnosu na prethodnih sedam, koje su bile kakve su bile na ovim prostorima. Nadam se da će status Kosova biti rešen ove godine i da će to rešenje značiti mnogo za sve građane”, rekao je Todorović. Doček Pravoslavne Nove 2007 godine u Gračanici su organizovali Kosovski okrug, Skupština Grada Prištine, Dom zdravlja u Gračanici, KBC Priština sa sedištem u Gračanici i Dom kulture u Gračanici. Neizvesnost i želja za životom dostojnim čoveka bila je prisutna na licima meštana i lokalnih političara. Odmah iza ponoći i novogodišnjeg vatrometa, ulice Gračanice su opustele i svako je otišao svojoj kući sa starim brigama i iskrenim željama za boljim životom. U ostalim srpskim sredinama na centralnom Kosovu Nova godina je uglavnom dočekana u krugu porodice, a oni koji su mogli da izdvoje malo veću sumu novca slavili su po lokalnim restoranima i kafićima. Doček Pravoslane Nove godine organizovan je tradicionalno na Trgu Šumadija u severnom delu Kosovske Mitrovice. Program je počeo u 21 čas i trajao do ranih jutarnjih sati uz muziku Đorđa Davida i trubača koji su ta ovu priliku došli čak iz Užica. Nezaonilazna je bila i rakija i vatromet koji je obasjao severni deo Kosovske Mitrovice tačno u ponoć. Pokrovitelj manifistacije bilo je Savetodavno telo Kosovske Mitrovice.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018