Vesti

U Kosovskoj Mitrovici otvorena Kancelarija Agencije za privredne registre

Predstavnici Vlade Srbije svečano su danas u Kosovoskoj Mitrovici otvorili Kancelariju Agencije za privredne registere. Kancelarija u Kosovskoj Mitrovici je 13. organizaciona jedinica Agencije za privredne registre koja je otvorena u Srbiji, a prva na Kosovu i Metohiji. Otvaranju kancelarije prisustvovali su šef Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije Nenad Popović, državni sekretar Ministarstva privrede Zora Simović, i direktor Agencije za privredne registre Dragiša Okolišanov. Kancelarija će početi sa radom u ponedeljak, 15. januara. Direktor za privredne registre Dragiša Okolišanov izjavio je da je cilj njenog osnivanja postizanje veće ekonomičnosti, dostupnosti podataka i formiranja jedinstvene baze o registrovanim privrednim društvima i preduzetnicima. Šef Ekonomskog tima Nenad Popović naglasio je da se moraju ojačati sve ekonomske veze između centalne Srbije i Kosova i Metohije i otvaranje ove Kancelarije ocenio je kao bazu za sve nove preduzetnike i privrednike koji žele efikasno da ispune sve potrebne mere za otvaranje novih kompanija. „Ovo će pojačati trgovinsku razmenu između centralne Srbije i Kosova i Metohije i da uvede u red podatke koji su do sada bili uglavnom nesređeni“. Nenad Popović je danas obišao i rudarsko-metalruški kombinat Trepču i o rezultatima poslovanja u protekloj godini razgovarao sa direktorom ovog kombinata Jovanom Dimkićem. Popović je ocenio da kombinat ''Trepča'' svojim proizvodnim, kadrovskim i organizacionim kapacitetima čini ''kičmu održivog razvoja srpskih zajednica na Kosovu i Metohiji''. ''Trepča nije samo ekonomski segment na Kosovu i Metohiji već da ima ogromnu socijalnu, političku i bezbednosnu ulogu”, kazao je Popović. Direktor rudarsko-metalruškog kombinata Trepča Jovan Dimkić kaže da u narednoj godini očekuje stabilnu poslovnu godinu, u kojoj će se aktivirati i tehnoloski kapaciteti i poboljšanje životnog standarda radnika. Delegacija vlade Srbije kojoj se kasnije pridružio i ministar za rad i socijalnu politiku Slobodan Lalović obišla je i zdravstveni centar u Kosovoskoj Mitrovici gde je otvoreno Odeljenje dečije klinike, a prisustvovali su i otvaranju Fabrike infuzionih rastvora u Leposaviću.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018