Vesti

U Lapljem selu otvorena služba Hitne pomoći

Zahvajujući Ministarstvu zdravlja Republike Srbije danas je u okviru Doma zdravlja u Lapljem selu otvorena služba Hitne pomoći. Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Slobodan Lalović, povodom otvaranja službe Hitne pomoći je kazao da je ovo samo jedan deo mnogo šireg i većeg napora koji je Vlada Republike Srbije ulagala u protekle tri godine, kako bi omogućila opstanak srpskog naroda u južnoj srpskoj Pokrajni. “Kad je u pitanju Kosovo i Metohija, dogovoreno je da oko pet miliona evra bude upotrebljeno za dalje uređivanje i podsticanje zdravstvenih ustanova na Kosovu i Metohiji, ” kazao je Lalović i najavio izgradnju novih Domova zdravlja, sređivanje postojećih i otvaranje posebnih odeljenja u bolnicama. “Radi se o jednom ozbiljnom investicionom ciklusu i ovih dana će Vlada Srbije doneti konkretne odluke koji će biti prioriteti i šta je sve potrebno. ” Direktor Doma zdravlja, doktorka Rada Trajković rekla je da zdravstvene institucije predstavljaju stub opstanka Srba na ovim prostorima. “Ministarstvo zdravlja Srbije nikada nije propustilo priliku da podrži zdravstvo kao oslonac opstanka Srba zajedno sa obrazovanjem. Dom zdravlja u Gračanici prošle godine je pružio 301.000 zdravstvenih usluga. Izvan ove realnosti u kojoj živimo i neprijateljstva, ova institucija se izdigla i pružila zaštitu svima onima kojima je zdravstvena pomoć bila potrebna, tako da u ovu instituciju dolaze svi ljudi, svih nacija i svih boja, ” kazala je Trajković. Načelnik kosovskog okruga Srđan Vasić je na otvaranju službe Hitne pomoći kazao da će ova služba biti od velike pomoći preostalom srpskom stanovništvu na centralnom Kosovu. “Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Ministarstvo zdravlja jedni su od retkih ministarstava koji su svoju ulogu na vreme shvatili i svakodnevno pomažu preostalom stanovništvu na Kosovu i Metohiji. Apelujem na gospodina Lalovića da on, na svoje kolege ministre apeluje da i oni budu prisutniji na prostorima Kosova i Metohije, jer koliko je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije zavi od toga koliko je država Srbija prisutna ovde na Kosovu i Metohiji, a zdravstvo, lokalna samouprava i obrazovanje su samo temelji na kojima se gradi i istrajava država Srbija na ovim prostorima, ” kazao je Vasić. U znak zahvalnosti Vladi Republike Srbije i Ministarstvu zdravlja, mesni odbor Lapljeg sela je na svečanosti ministru za rad, zapošljavalje i socijalna pitanja Laloviću uručio Zahvalnicu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018