Vesti

POPOVI? U POSETI RUDNIKU „TREPČA“

Šef Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije dr Nenad Popović posetiće sutra Rudarsko-metalurško hemijski kombinat „Trepča“ u Zvečanu. „Rudnik „Trepča“ zauzima značajno mesto u Strategiji dugoročnog razvoja srpskih zajednica na Kosovu i Metohiji, koju je izradio Ekonomski tim za Kosovo i Metohiju i jug Srbije, a Vlada Republike Srbije usvojila na jučerašnjoj sednici. Sa svojim proizvodnim, kadrovskim i organizacionim kapacitetima Rudnik „Trepča“ čini kičmu održivog razvoja srpskih zajednica na Kosovu i Metohiji“, rekao je dr Popović. U Strategiji dugoročnog ekonomskog razvoja srpskih zajednica na Kosovu i Metohiji navodi se da je održivi razvoj srpskih zajednica moguć razvojem Rudnika „Trepča“ i podsticanjem razvoja sektora malih preduzeća. Oslonac razvoja mogu formirati mala preduzeća, kada se osposobe za preuzimanje te uloge, ali treba imati u vidu da je taj proces po pravilu spor. Zato je bitno pokrenuti proizvodnju, pre svega metalurgiju, jer će se tako zaposliti najveći broj radnika. „Primarni zadatak je donošenje Programa razvoja Rudnika „Trepča“ koji treba da obezbedi otvaranje novih preradnih kapaciteta, a time i dodatno smanjenje broja nezaposlenih i povećanje ekonomske efikasnosti. Činjenica je da Rudnik „Trepča“ preživljava najteže dane u svojoj istoriji. Nerešen status, viškovi zaposlenih, zastarela tehnologija, zatvaranje pojedinih pogona, predstavljaju samo deo problema koji ograničavaju funkcionisanje ovog velikog preduzeća. Međutim, pozitivni finansijski rezultati u 2006. godini nagoveštavaju postepeni izlazak iz krize“, istakao je dr Popović.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018