Vesti

KUD “Kriva reka”: Do uspeha uz malo truda

Kulurno-umetničko društvo “Kriva reka” broji 46 članova koji rade u dve postave. Vežbaju i rade u isturenom odeljenju Osnovne škole „Desanka Maksimović” u Berivojcu kod Kosovske Kamenice, gde su uslovi za rad jako loši. “Vežbamo u teškim uslovima, učionice su hladne, nemamo grejanje, ali eto polako i laganom igrom zagrejemo prostoriju i onda krećemo sa probom. Veći problem od grejanja predstavlja nam to što učionicu možemo koristiti samo vikendom, jer škola radi u dve smene, tako da smo primorani da vežbamo samo dva puta nedeljno, ” kaže direktor Kulturno-umetničkog društva Antić Dragan. Iako članovi ovog Kulturno-umetničkog društva vežbaju samo koliko im uslovi dozvoljavaju, iza njih stoje mnogobrijni uspesi i nargrade. “Na manifestaciji “Zlatni opanak” koja je bila održana u Valjevu, a na kojoj učestvuju Kulturno-umetnička društava iz cele Srbije i dijaspore osvojili smo prvo mesto za najoriginalnije igre i najbolji kostim u 2006. godini, dobili smo i prvo mesto u Gračanici na Vidovdanskim igrama, Srebrnu plaketu na Gospoinskom saboru u Leposaviću, učestvovali smo u emisijiama Jedna pesma, jedna želja, Žikina šarenica, kao i u drugim emisijama koje emituje nacionalna televizija, ” ponosno priča Antić. On dodaje da svakako prija kada se nagrade dobiju, ali da deci sa ovog kraja koja retko izlaze mnogo znači i samo druženje. “Radom uspevamo da decu, učesnike društva izvedemo da vide šta znači sloboda, da se druže sa decom iz cele Srbije, a i inostranstva. Na tim gostovanjima se deca dobro provedu, ali i bar na trenutak zaborave u kakvim uslovima žive. ” Antić kaže da su 2007. započeli radno. “Obišli smo Vojvodinu, gostovali u Odžacima i Somboru. Proveli smo tamo sedam lepih dana, imali smo humanitarne koncerte, družili se, pevali, igrali i Božić dočekali u Odžacima. ” U susret Kulturnoumetničkom društvu Kriva reka izašli su Ministarstvo Kulture Republike Srbije, grad Beograd i preduzeće AD magistrala iz Beograda.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018