Vesti

Kosovske vlasti pokušale zastrašivanjem da proteraju porodicu Simić

Zamenik Ombudsmana Ljubinko Todorović posetio je selo Babin Most i sa meštanima razgovarao o dešavanjima koja su potresla najviše žitelje ovog sela, a i širu javnost. Todorović je u kontaktu sa meštanima Babinog Mosta zaključio da je razlog pretresa 11 srpskih kuća izvršen zbog ubistva policajca Avnija Kosumija. Todorović podseća da je na dan ubistva i još nekoliko dana za redom izvršeno više pretresa u kućama porodice Simić, Danić i Vučković. U blizini je bilo i albanskih kuća ali u njima nije izvršen pretres, zaključuje Todorović. On podseća i na hapšenje Srećka Simića, za koga je utvrđeno da je uhapšen greškom. Zamenik Ombudsmana je zaključio da je ubistvo policajca navedeno kao povod ali ne i razlog za kršenje ljudskih prava. “ Meštani su kao razlog naveli decentralizaciju, odnosno formiranje srpske opštine, koju bi činila sela sa većinskim srpskim stanovništvom i koja bi se zvala opština Prilužje”, kaže Todorović. On smatra da su Kosovske vlasti pokušale da zastrašivanjem proteraju najbrojniju i ekonomski najjaču porodicu u ovom selu. “Odlaskom ove porodice najverovatnije bi usledio i odlazak drugih srpskih porodica”, kaže zamenik ombudspersona.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018