Vesti

Sahranjena deca nastradala u požaru u Ugljaru

Na seoskom groblju u Ugljaru danas su sahranjeni Anđela i Branko Stijović, deca koja su na Božić izgorela u svom stanu u izbegličkom naselju Bergen. Sahrani su prisustvovali članovi porodice, meštani i predstavnici vlasti. Potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Nenad Kojić obećao je u ime tog centra da će pomoći porodici Stijović. Kojić je rekao da će pored sahrane dati novac i za saniranje štete koju je napravio požar. “Što se tiče Koordinacionog centra izdvojili smo već određena sredstva, snosili smo sve troškove sahrane, renoviraćemo ovaj objekat. Potrudićemo se da materijalno zbrinemo ovu porodicu. Ovo je jedna velika tragedija, ali Koordinacioni centar sigurno neće ostaviti ovu porodicu da se sama snalazi. Koordinacioni centar će pomoći oko renoviranja i ako treba da se premesti porodica na neko drugo bezbednije mesto, to ćemo i učiniti. Vodićemo računa o njima, država ih neće ostaviti po strani, to je sigurno” kazao je Kojić. Pomoć je obećao i vršilac dužnosti ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Branislav Grbić. “ Mi smo se danas dogovorili da ministarstvo za zajednice i povratak učestvuje u renoviranju objekta gde se nesreća dogodila i da učestvujemo u finansiranju sahrane. Ministarstvo za zajednice i povratak, spremno je da svakoj porodici koja se nalazi u lošem finansijskom stanju i kojoj je ta pomoć neophodna, pomogne koliko to naš budžet dozvoljava, ”istakao je Grbić. Pomoć i novac koji obećavaju političari, ne mogu vratiti živote petogodišnje Anđele i njenog dvogodišnjeg brata Branka koji su izgoreli zbog loše instalacije. Ovo im može biti samo opomena da ubuduće povedu više računa o ovim ljudima, njihovom životu i budućnosti.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018