Vesti

Crkva u G. Brnjici kod Prištine opljačkana i demolirana

U noći između 7. i 8. januara razbijena je i opljačkana crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Gornjoj Brnjici kod Prištine. Na crkvi su skinute rešetke sa prozora, polomljeni su prozori, ostećene ikone i ukraden sav novac iz crkve, izjavio je za KIM radio paroh Stevan Marković. “Ovih dana se dešavaju mnoge stvari u srpskim enklavama i u selima gde Srbi opstaju i žive u ovim teškim uslovima. Sve nam se nekako naopako dešava, ali i to je neko iskušenje od Gospoda koje nam dolazi, “ kazao je paroh Stevan i dodao da se nada da srpski narod može da prebrodi sve teškoće koje nam se trenutno dešavaju. “Nadamo se milosti Božjoj da ubuduće neće ovako nešto da se dešava. ” Dragan Đorđević, predstavnik sela Gornje Brnjice kaže da ovo nije prvi napad na ovu crkvu, već da su u poslednje vreme slični napadi sve učestaliji. “Ovo je posle rata već četvrto skrnavljenje crkve. ” Potpredsednik Koordinacionog centra Nenad Kojić rekao je da je demoliranje crkve još jedan u nizu mnogih vandalskih zločina koji se u poslednje vreme dešavaju srpskom narodu. “Jedino se u Boga uzdamo da ćemo imati neka bolja vremena tj. da ćemo posle ovoga stopirati da se ovakvi incidenti više ne dešavaju, ” kazao je Kojić. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla je podignuta na temeljima stare crkve, a ispred se nalaze velike nadgrobne ploče sa krstovima za koje predanje naroda ovog kraja i kosovske legende kaže da su ovde sahranjeni legendarni srpski junaci Jugovići.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018